Lagrits kutsub välja

Lagrits ...
See on hoiatuseks neile, kes mõtlevad: "võeh" ning edasi järgmise postituse juurde liiguvad. Mul ja Kristil oli päris hea meel, et lagritsa väljakutse vastu võtsime. Mitu nädalat katsetasime erinevate retseptidega ja erinevate lagritsa toodetega. Valmistatud toite proovisime ise kui ka pakkusime pereliikmetele, sõpradele, tuttavatele kuni selleni välja, et lagritsaleib kaasas läksime veinipoodi sobivat veini valima. Lagritsatooteid proovimiseks tõi meile Manuela, kes on otsutanud eestimaalastele tutvustada milline lagrits tegelikult on. Tema nimelisel veebilehel manuela.ee võib leida mitmeid maiustusi, tooteid kui ka retsepte, mille järgi siis meiegi katsetama asusime. Manuela Maitsete Maagia poe avamispeo suupistete lauale jõudsid sellised igati eestimaalastele tuttavad ampsud väikese krutskiga :)
  • Rukki-lagritsaleib
  • Munapoolik Cp44karriremulaadiga
  • Grillitud sardell lagritsasinepiga
  • Lagritsa marinaadis part
  • Šokolaadi-vaarikakook
  • Panna cotta ja pohla samba
  • Karamellipaid

Lagritsaleib

Mõni aasta tagasi sõin kuskil välismaal leiba, mis mulle väga maitses. Mind paelus see maitse, see meeldis mulle ning samas ärritas, sest ei saanud kohe aru mida see mulle meenutab. Pidin enesele tunnistama, et see maitse on lagrits. Eestisse jõudes asusin lagritsat otsima, et seda ise leiba tehes proovida. Kahjuks vajalikke tooraineid ei leidnud. Võib olla selle leiva maitse ja mälestuse tõttu ma Manuela pakkumise vastu võtsin.

250 grammi peent täistera rukkijahu (kasutan Loona talu jahu)
125 grammi rukkihelbeid (samast veskist)
12 grammi värsket pärmi
1,5 tl soola
12 grammi Lakrids toorlagritsapulbrit
1-2 spl Lakrids magusat lagritsasiirupit
250 ml sooja vett
250 ml stout õlu

Sulata kausis soolaga pärm, lisa sinna soe vesi ning lahusta selles pärm. Lisa lagritsad, sega läbi, lisa veel õlu ning siis kuivained. Sega ühtlaseks ning vala segu võiga määritud leivavormi. Jäta vorm rätikuga kaetult toatemperatuurile ning lase tainal kerkida umbes tunnike. Siis aseta vorm eelsoojendatud ahju 200 C küpsema kuskil tunniks. Tunni möödudes keera ahi välja ja lase leival ahjus veel 10-15 minutit olla. Kummuta vorm puuplaadile ning jäta leib tagurpidi seisma kuskil tunniks. Keera leib õiget pidi, kata rätikuga ning lase täielikult jahtuda. Lõikama asu alles järgmisel päeval.

Poe avamispäeval viilutasime leiva, määrisime toasooja võiga, katsime kodumaise kurgi viiludega ning maitseks raputasime peale islandi lagritsasoola ja tüümianisoola.


Munapoolik Cp44 karriremulaadiga

Muna ja majonees, igaüks vist teab tunneb mõnda meesterahvast, kes sellest roast lihtsalt pöördesse läheb. Ja ometi on see midagi nii lihtsat. Võib olla on kõige keerulisem osa keedetud muna koorimine nii et see kena välimuse säilitaks.

250 grammi lemmik majoneesi
2 tl Cp44 karripulbrit
keedetud mune

Eelmisel päeval sega majonees karripulbriga ning aseta jahedasse. Maitsed seistes ühtlustuvad ning karrimaagia hakkab alles oma iseloomu näitama. Järgmisel päeval keeda munad, vala ära keeduvesi ning ehmata mune külma veega üle valades ning jahuta munad kiiresti. Koori munad ning lõika kõigepealt ära pisike viilakas otstest, et muna serveerimisalusel uisutama ei hakkaks ja siis poolita. Munapoolikule tõsta nii teelusikajagu karriremulaadi, kaunista laava soolaga ning petersellioksakesega. Ja valmis!



Grillitud sardell lagritsasinepiga

Selle suupiste võib mõnel õdusal laupäevaõhtul küll lauale panna. Sinna kõrvale lemmikõlu või kali ja ongi selline väheke tuunitud aga samas kodune suupiste valmis. Sinepi võiks üks päev või pool varem valmis teha. 

150 grammi mahedamaitselist sinepit (nt Põltsamaa)
2 tl peent Lakrids heledat lagritsapulbrit
1 spl Lakrids soolast lagritsasiirupit
500 grammi Lihakas sardelle
soovi korral marineeritud kurgiviile

Päev või pool enne serveerimist sega sinep ja lagritsad kokku ning pane jahedasse maitsestuma. Kui aeg suupisteid valmistada pane ahi 220 C sooja. Lõika sardellid pikkupidi viiludeks ning pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Meie lõikasime kaheksaks sektoriks, küpsedes tõmbavad veel rohkem kaardu ja näevad välja nagu roosad friikartulid. Küpseta 7 minutit ja tõsta vaagnale. Vala sinep serveerimiskausikestesse, teisele alusele pane marineeritud kurgisektorid ning kolmandal alusel serveeri sardellisektorid. 

Lagritsamarinaadis part ahjupeedil

Neli pardi rinnatükki
2 spl Lakrids magusat lagritsasiirupit
2 spl Lakrids toorlagritsapulbrit
Ühe apelsini mahl
värskelt jahvatatud soola ja pipart

Sega kausis marinaadiained. Tõsta pardi rinnatükid kilekotti ning vala sinna peale marinaad. Sulge kott ja loksuta kergelt et linnuliha oleks igalt poolt marinaadiga kaetud. Jäta jahedasse seisma vähemalt paariks tunniks.

Paar pikliku kujuga peeti
soola
õli
tugevamat fooliumi

Kuumuta ahi 180 C. Pese peedid, kuivata köögipaberiga, pane fooliumitükile ning vala peale natuke õli, raputa soola ning paki fooliumid kokku. Meie katsetasime kasesuitsusoolaga. Tundus äge. Pane peedid ahju tunniks küpsema. Katsu noaotsaga kas on parajalt pehmed, kuid ära liiga pehmeks küpseta pigem jäta krõmpsuvaks. Tõsta ahjust välja ning lase fooliumis olla. Köögivili küpseb natuke veel oma kuumusega edasi. Võta soojad peedid fooliumist välja, koori ning lase lõplikult jahtuda. Enne suupistete valmistamist viiluta meelepärase suurusega tükid.

Aseta külmale pannile kergelt marinaadist kuivatatud pardi rinnatükid nahak allpool ja prae madalal kuumusel 15 min, mõlemalt poolt. Üleliigse rasva võib vahepeal ära valada. Lase jahtuda ja lõika liha meelepärasteks tükkideks.

Võta peedi ja pardiviilud ning kombineeri suupisteteks, kinnita tikuga. Raputa suupistele soola või miks mitte islandi tüüminisoola ja kaunista tüümianioksaga.


Šokolaadi-vaarikakook

Šokolaad ja vaarikad ja lagrits, võib olla tekib soov sellest loetelust üks nimetus eemaldada. Sellest oleks kahju, sest see on maitsev kook. Täiesti tervitatav siinsesse koogimaailma.

Retsept on pärit manuela.ee lehelt


120 grammi nisupüüli (Loona talu jahu)
10 grammi kakaod
40 grammi tuhksuhkrut
60 grammi võid
1 näpuotsatäis soola
1/2 muna

Sega kausis kuivained ning pane sellele võitükid, näpi taigen riivsaia taoliseks puruks ning lisa siis lahtilöödud muna. Lõika tainast noaga läbi kuni tekib ühtlane mass, suru siis kätega kiirete liigutustega palliks ning tõsta ettevalmistatud koogivormi (20 cm lahtikäiv koogivorm kaetud küpsetuspaberiga). Suru tainas koogivormi põhjale ühtlaseks, tee kahvliga taina sisse mõned augud ning aseta vähemalt tunniks jahedasse. Soojenda ahi 175 C ning pane vorm ahju ning küpseta põhi, umbes 20 minutit. Tõsta koogivorm ahjust välja ning lase põhjal täiesti jahtuda.

280 grammi piimašokolaadi (Fazer)
140 ml vahukoort
1 spl Lakrids toorlagritsapulbrit
300 grammi vaarikaid (kui on ilusaid terveid külmutatud vaarikaid siis võib ka neid kasutada)
kaunistamiseks Lakrids magusat lagritsasiirupit

Kui koogipõhi on jahtunud, siis hakka valmistama kreemi. Selleks kuumuta vahukoor keemiseni, lisa sinna toorlagritsapulber ning vala kaussi tükeldatud šokolaadi peale. Sega spaatliga šokolaad ja kuum koor ühtlaseks massiks. Tõsta kreem jahtunud koogipõhjale, aja ühtlaselt laiali ning tõsta peale vaarikad. (Külmutatud vaarikate kasutamisel ära marju sulata. Katsu marjad ettevaatlikult üksteisest eraldada ja kaunista kook külmunud marjadega.) Aseta kook jahedasse. Enne serveerimist libista kook serveerimisalusele ning kaunista magusa lagritsasiirupiga tõmmates koogile triipe või tehes täppe. Maitsed tulevad kõige paremini esile kui serveerida kooki toatemperatuuril.

Panna cotta ja pohla samba lagritsasiirupiga

Piim ja lagrits on täiesti omapärane koostis. Kõige lagritsa pelglikumal inimesel soovitan just sellest kombinatsioonist alustada. Olen täiesti kindel, et ees ootab meeldiv üllatus. Sellepärast me siis tegimegi panna cotta lagritsasiirupiga, et ikka kõik saaks lagritsale võimaluse anda.



5 dl 3.5% piima
1 spl vaniljesuhkrut
0,5 dl suhkrut
2 dl 35% rõõska koort
1 spl suhkrut
7 želatiinilehte
Lakrids magusat lagritsasiirupit
värskeid pohli

Aseta želatiinilehed külma vette paisuma. Kuumuta piim ja suhkur keemiseni, jahuta pisut. Pigista pehmetest želatiinilehtedest välja liigne vesi ja lisa ükshaaval kuuma piima hulka, sega ühtlaseks. Jahuta piim ja hoia kerge tarretumiseni külmas.

Vahusta koor vähese suhkru ja vaniljesuhkruga pehmeks vahuks ning sega tarretuva piima hulka. Vala segu vormidesse, kaunista magustoit lagritsasiirupi ja pohladega ning aseta külmikusse. 

Karamellipaid

Keelekese küpsiseid, Pagar Võtaks küpsised olid väga meeldiv üllatus, kerge apelsini maitsega.

Lentz karamelli määrdekreem,
Islandi kasesuitsu maitsesoola ja 
kuivatatud rukkilille õitega.

Küpsistele määri pool teelusikatäit karamelli, raputa peale natuke maitsesoola ja kaunista rukkilille õitega. Nii lihtne see oligi. Nüüd tee endale pai.


Kommentaarid

  1. Kui põnev!!!! Siin maal ei ole veel lagritsat müügil näinud, mitte ühelgi kujul aga see postitus ajab küll igatsuse peale ;-)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud