laupäev, 15. august 2009

Brownid

Lihtne brownide retsept, ei ole ka nii kulukas (šokolaadi asemel kasutatakse kakaod). Võimalus teha erineva sisuga, olen rosinate ja pähklite asemel lisanud tainasse mandlilaaste (pool kuni 1 kruus) ja peale raputanud (külmutatud) punaseid sõstraid (1 kruus). Sõstardega tuleb väga põnev maitsekombinatsioon - magus ja hapu ning serveerimisel veel juurde poolvahustatud vahukoor. Mmmm...



Kogused 16 tükki väljatulekuks

115 grammi võid või margariini
50 gr (1/2 kruusi) kakaopulbrit
2 muna
225 grammi (1 kruus) suhkrut
5 ml (1 tl) vaniljesuhkrut
40 gr (1/3 kruusi) jahu
75 gr (3/4 kruusi) hakitud (kreeka) pähkleid
65 gr (1/2 kruusi) rosinaid

Ahi sooja 180 C, kandiline 20 cm vormi või lahtikäiv tordivorm küpsetuspaber, võib paberi rasvainega kokku määrida.
Sulata rasvaine aeglaselt madalal kuumusel, sõelu sinna kakao ja sega ühtlaseks. Vahusta teises nõus munad ja suhkur kergeks vahuks, lisa munavahule leige kakaosegu ja sega ühtlaseks. Sõelu peale jahu ja sega läbi. Lisa pähklid, rosinad ja vala taigen vormi. Küpseta 30 minutit. Mitte üle küpsetada! Lasta jahtuda, lõigata tükkideks, võib puistata üle tuhksuhkruga. Serveeri vahukoore või jäätisega. Kuigi vahukoor on selliste kookide juurde minu meelest parim, aga rasvasem =)

100 grammis 1 tükis (33 grammi)
565 kcal 186 kcal
7,3 grammi valku 2,4 grammi valku
30,6 grammi rasva 10,1 grammi rasva
63,1 grammi süsivesikuid 20,8 grammi süsivesikuid

Seekord sai serveeritud vaniljejäätise ja värskelt korjatud vaarikatega.

3 kommentaari:

  1. Tere!
    Mul on juba pikemat aega tahtmine brownisid küpsetada. Võtan sinu postitust kui viimast tõuget!
    Üks küsimus: Kas see kakao, mida kasutasid on see nn. joogikakao või see puhas raskeprotsendiline?

    Tervisi!

    VastaKustuta
  2. loodan, et brownide küpsetamise tuju ei ole üle läinud. mulle meeldib Fazeri kakaod kasutada, seal on paki peal kirjas et 99,9% kakao. teised kakaod on minu meelest 'lahjad'

    kui rikkalikumad brownid sihikul, siis soovitan kolme šokolaadi brownisid.

    head küpsetamist!

    VastaKustuta
  3. Proovisin just järgi, väga head tulid! :)

    VastaKustuta