Kaneelisaiad



Üks lemmikretsept. Ja sai ka elektroonilise näo, sest Daily kaugelt Tšehhimaalt päris eile, kuidas neid tehakse. Ühel hommikul õnnestus mul ootamatult külla sadanud hommikukohvi seltskonda üllatada ahjust võetud värskete kaneelisaiadega. Kodus tehtud saiad said valmis 20 minutiga :) Arvati, et ma olin ärganud kell 4 hommikul, et pärmitainast tegema hakata. Nipp seisneb selles, et saiu tehes lasen taigna kerkida, rullin välja ja lõikan saiad. Ning siis panen osad küpsetamata saiad sügavkülma karpi (põhja küpsetuspaber) ja sügavkülma. Siis kui tarvis värskeid saiu, kuumutan ahju 190°C ning otse sügavkülmast võetud saiad, nii palju kui neid vaja läheb, ahju ja 20-25 minuti pärast ongi valmis!




Üks võimalik variant on veel selline, et sõtkud õhtul taina valmis ja katad kausi korralikult köögirätikuga ning tõstad külmkappi. Hommikul võtad külmkapist taigna ning hakkad saiu valmistama. Jahedas pärmitainas kerkib samamoodi, aga lihtsalt aeglasemalt.








Aga muidu käib tavaline saiategu nii:

Taigen:
1 klaas piima
1 klaas vett
60 gr võid
1 tl soola
6 klaasi jahu (~900 gr) jahu
50 gr pärmi
½ kruusi suhkrut
2 muna

Täidis: 
75 gr võid
1 ½ tl jahvatatud kaneeli
¾ klaasi suhkrut
¾ klaasi rosinaid (kui soovid)
¾ klaasi hakitud kreeka pähkelid (kui soovid)

1 klaas = 250 ml

Sulata pärm soola ja spl suhkruga, vala peale leige vee-piima segu, kergelt vahustatud munad ja suhkur. Lisa (sõelu juurde) jahu. Sõtku ning lisa edasi sõtkudes taigna sisse pehme rasvaine. Lase tainal kerkida mahult kahekordseks ning siis löö tainas alla (sõtku kergelt taigen alla) ja lase uuesti kerkida. Korda seda veel ükskord. Raskem taigen st muna ja võirohke tainas vajab rohkem kerkimist. Täpset aega on raske öelda, sest kerkimise pikkus sõltub toatemperatuurist, taigna temperatuurist jne. 

Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks (mida õhem seda kihilisemad kaneelirullid), määri peale pehme või, raputa üle suhkru ja kaneeliga. Keera taignaleht rulli. Lõika kaheks haluks. Ja lase ‘halgudel’ käterätiku all kerkida. Lõika 24 tükiks, pane küpsetuspaberiga kaetud plaadile peale ja küpseta 190°C juures 20-25 minutit.

Glasuur: 2 kruusi tuhksuhkrut, 3 spl võid (sulatatud), ½ tl vaniljesuhkrut, 3spl piima. Sega kokku ja määri soojade saiakeste peale. Lihtsam variant: suhkur + kuum vesi & määri saiakesed.






Kommentaarid

  1. See retsept hakkab kuulsaks saama ;-) nimelt ma tõlkisin inglise keelde ja jagasin neile, kes küsisid ja nüüd kuulsin, et mõned kasutavad seda kohe aktiivselt ja jagavad muudkui edasi. peab ikka hea olema ;-)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud