Küpsetatud kohupiimakook



Koju tekib järjepidevalt korralikku rammusat maa kohupiima. Järjekordne katsetus sellise kohupiimaga kooki teha. Tulemusega on seni vaid väga rahul oldud. Koos kohupiimaga on kapis ka maamunad, kanamunad loomulikult aga selliste koduste kanade munad. Nii et kook on ka väga päris, päris munade ja päris kohupiimaga.

Pâte Sucrée koogipõhjaks
200 gr nisujahu
100 gr magedat võid
40 gr peensuhkrut
2 munakollast
1/4 tl naturaalset vaniljeekstrakti

Sõelu jahu kaussi ja pane sinna pehme või, pudenda kätega saiapuru taoliseks massiks, sega juurde suhkur. Teises kausis löö lahti munakollased ning lisa sinna ka vanilje. Vala munasegu võisegule ning sega tainaks kokku (mina lõikan noaga taina läbi ning siis surun kätega kiiresti palliks). Suru palliks ja lase sel jahedas vähemalt 30 minutit seista. Kui rullimist tahta vältida, siis enne jahedasse panekut määri lahtikäiv koogivorm korralikult võiga ja suru taigen vormi põhja laiali, tee kahvliga sisse augud.

Soojenda ahi 170 C ning eelküpseta koogipõhi umbes 10 minutit või kuni helepruun.

Täidis
5 muna
5 spl peensuhkrut
5 spl hapukoort
2 spl tärklist
250 gr riccota kohupiima või toorjuustu vms (mida parajasti kapist leiad)
350 gr maa kohupiima
1 sidruni mahl ja riivitud koor
1 spl vaniljesuhkrut
100 gr rosinaid (leota supilusikatäies kangemas alkoholis - brändi, viski)
mandlilaaste

Eralda munakollased valgetest ning vahust munakollased suhkruga heledaks vahuks. Sega juurde kohupiimad, hapukoor, tärklis, sidrunimahl ja -koor, nõrutatud rosinad. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult kohupiima segusse.

Vala täidis koogipõhjale, silu pealt ühtlaseks ning puista peale mandlilaastud. Küpseta 170 C ahjus tund ja veerand kuni kook on sügavalt kuldset värvi ja tardunud. Lase koogil täielikult jahtuda ning pane siis külmkappi. Enne serveerimist puista üle tuhksuhkruga.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud