Peaaegu surmakaste

Almost Death Sauce - oli selle kastme nimi kokaraamatus. Oi see on ilus kokaraamat aga sellest allpool, esmalt kastmest.



500 ml kastme jaoks

400g poolitatud tomateid
2 sl tuhksuhkurt
1 tl soola
1 neljaks lõigatud punane sibul
1 küüslaugu õisik
10 Scotch bonnet tšillit, erinevaid värve
5 kuivatatud habanero tšillit
2 kuivatatud ancho tšillit
25g värsket koriandrit
3 laimi - millest pressi välja mahl
1 sorts kirsiäädikat
25 ml hea kvaliteediga tequilat
20 bird's-eye tšillit

Eelkuumuta ahi 180C. Pane tomatid lahtilõigatud poolega ülespidi pannile ja raputa peale sool ning suhkur. Lisa küüslauk, lahti lõigatud sibul ja Scotch bonnet tšillid, rösti 45 min. või kuni tugevalt pruunistunud.
Vahepeal rösti habanero ja ancho tšillid: aseta nad kõrge kuumusega kuivale pannile kuni neist hakkab eralduma aroomi, keera neid nii, et kõik küljed saaksid röstitud, kuid ära lase kõrbema. Tõsta nad kuuma veega täidetud kaussi ja jäta 20-30 min ligunema, või kuni nad muutuvad pehmeks. Kui  tšillid on piisavalt pehmed nõruta nad, jäta vesi alles. Puhasta seemnetest ja eemalda vars kui see on.
Pane koriander, laimimahl, kirsiäädikas, tequila ja bird's-eye tšillid blenderisse ja surista kuni segu on ühtlane.
Kui köögiviljad on küpsenud, võta nad ahjust ja jäta jahtuma. Pigista küüslauk kestast välja ja lisa blenderisse, siis röstitud tomatid, sibul ja seemnetest puhastatud Scotch bonnetid. Seejärel pehmed tšillid ja püreesta ühtlaseks. Kui segu on liiga paks saad lisada tšillidest järgijäänud vee. 
Ettevaatust - see kaste on väga tuline!

Aga kokaraamat jõudis minuni Poola TK Maxx poest. See on selline imelik pood kuhu erinevad brändid toovad oma laojääke - kuna mulle ei meeldi riideid selga proovida siis esmalt suundun seal poes ikka raamatute ja toidunõude osakonda.

Ja kuna erinevate tšillide valik Eestis just väga lai ei ole siis on see kokaraamat siiani kaunistanud mu riiulit ja paitanud silmi ilusate toidupiltidega. 

Kuni ükspäev sain Triinilt hunniku Scotch Bonneteid, mida tema õde Peipsi ääres on kasvatama hakanud. 

Ütlen kohe, et minu kaste sai veits mugandatud ja ei tulnud nii tuline - aga eks ma ole ka alles algaja tsillija. Raamatu autor Shay Ola soovitab sissejuhatuses ka ise, et retseptid on ainult suunanäitajad, et kui sulle mõni komponent ei meeldi siis võta ta välja ja kui sa arvad et tahaksid väga midagi lisada siis JUST DO IT!















Ja siin üritab üks tšilli kasvada keset novembrit minu aknalaual :)

Ja lõpetuseks meenutame Kuldari legendaarset nalja, et kuidas "pipraid" kutsutakse......

Kommentaarid

  1. Kuidas sa seda kastet säilitad, kas paned ka sügavkülma? Ma täna tegin ja panin purkidesse ning need külmkappi, aga kardan et sellest kogusest sai minu tarbimise kohta natuke liiga palju. Et kaua see purkides säilida võiks?
    Tequila asemel kasutasin kirschi ning panin vaid bonnetteid, teised tšillid jätsin välja, sai suht sobiv tulisuse aste :)

    VastaKustuta
  2. Panin puhastesse purkidesse ja külmkappi.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud