Kartulid kitsemamplitega

Mõni aasta tagasi kinkisin vendadele ühe kokaraamatu. Nad naersid natuke selle raamatu üle, sest seal oli retsept kuidas teha praekartuleid seentega. Nojah, nemad oskavad süüa teha. Mina jälle otsin retseptivihiku välja isegi siis kui pannkooke tegema hakkan.

See toit aga on nii hea, et lihtsalt peab üles tähendama. Praegu on just õige aeg seentega kokata ning kui neid rohkem on, siis saab seeni kõrvale panna ning säilitada talveks.

Kitsemamplid on head seened värskelt tarvitamiseks ja kohe toiduvalmistamiseks. Kuna neid Eestis üsna rikkalikult kasvab, siis saab neid õnnestunud seenelkäigu järel ka talveks kõrvale panna.

Seente külmutamine
Kitsemamplid puhastada metsaprahist ja lõigata sobivateks tükkideks: jalg lõigata viiludeks ja kübar sektoriteks. Kuumal puhtal pannil kuumuta seenetükid kuni eraldub seenemahl ning minuti jagu kuumutada. Lase kuumutatud seentel jahtuda ning tõsta siis sobivatesse karpidesse. Parajad on sellised portsjonkarbid, mis mahutavad nii palju, kui ühel toidutegemise korral vaja läheb. Pane täidetud ja suletud karbid tavalisse külmkappi täiesti jahtuma ning siis sügavkülma. Seened omas mahlas on sealt head tarvitada ühe aasta jooksul.
Karbile tasub peale kirjutada, et mis sinna sisse on pandud ja millal.

Kartulid seentega kahele (kogustega on nii nagu on, igaüks sätib sisetunde järgi)
5-6 keedetud kartulit
Praadimiseks supilusikatäis oliivõli ja sama palju võid
Mõned peotäied kitsemamplite tükke
Peotäis hakitud peterselli
Kaks puhastatud ja peeneks hakitud küüslauguküünt
Jahvatatud soola ja musta pipart

Aja pann kuumaks ühes oliiviõli ja võiga ning viiluta kuuma rasva sisse keedetud kartulid ning lisa seenetükid. Või kui kasutad juba eelnevalt kuumutatud seeni, siis prae kartulid ning lisa seened kui kartuliviilud mõnusalt helepruunid. Prae seeni ja kartuleid kuni kartulid helepruunid ja seened pehmed. Lisa hakitud küüslauk ja petersell, maitsesta soola ning pipraga. Süüa kohe!



Kõrvale sobib mõni krehvtisem kurgisalat ja traditsiooniline hapukoore-tomatisalat. Läheks või uut portsjonit tegema.


Kommentaarid

Sirvijate lemmikud