Risotto

Risotto on vist üks comfort food kategooria toite - seda peab tähelepanelikult valmistama, samas ei võta see üleliia palju aega ning süüa on seda lihtsalt nii hea - riis, kreemisus, aroomid ja maitsed, mis kõik kokku annavad positiivse laengu ning heaolu tunde.
Sel korral valmistasin risottot ühel kaugtöö ehk kodukontori päeval lõunasöögiks. Natuke köögiviljade hakkimist, ettevalmistamist, siis risotto segamine keetmine ning juba ongi kõik. Selle toidu valmistamine on hea kohaloleku harjutus - no see uus ja pop mindfulness, mida kõik viimasel ajal harjutavad. Risotto pakub selleks hea praktilise võimaluse - kogu aeg peab kulp käes poti juures olema ja mõte tegevuse juures. Ning see 15 minutit on seda väärt!

Mis peaks olemas olema
1 spl võid
1 spl oliivõli vms
1 sibul
mõned sellerivarred
1 kruus risotto riisi
3 kruusi jagu kanapuljongit võib ka köögivilja puljong olla
pool klaasi kuiva valget veini
paar peotäit värskelt riivitud Pecorino Romano juustu või parmesani juustu

Mis võiks olla
kuivatatud metsaseeni

Võta pott ja valmista selles ette puljong, et see keema hakkaks. Puhasta ja haki sibul ning sellerivarred väikesteks tükkideks. Mõõda riis, vein või hoopis valad vaba käega, kui õige aeg ning riivi juust.
Võta teine väiksem või keskmise suurusega pott ja sulata selle põhjas või koos õliga. Kuumuta rasvaines sibul kuni see muutub klaasjaks ning lisa siis ka seller ja kuumuta läbi. Kuumus pigem keskmine, et potipõhjas segu pruunistuma ei hakaks. Siis valada juurde riis, anda sellelegi hetkeks potipõhja kuumust tunda ning lisada vein. Segada ning lasta veinil peaagu aurustuda. Kätte on jõudnud pidulik hetk, kui kulbitäie haaval tuleb hakata lisama puljongit.
Puljongi lisamine ja selle järel riisi segamine ning kuumutamine kuni suurem osa vedelikust riisi imbub ja need ilusad ümarad riisiterad ennast veel ümaramaks paisutavad ongi see kohal olemise harjutamise hetk. Paned kulbitäie haaval kuuma puljongit riisile juurde, segad ja lased keeda enne kui järgmise kulbitäie lisad ning kordad ... niikaua kuni puljong on otsa saanud ja riis valminud. Keetmisaega võib kontrollida ka riisi pakendilt, kus kirjas kui kaua konkreetne toode valmimiseks aega vajab. Viimati tegin, siis oli kuumutamise-keetmise aeg 15 minutit.
Kui kuivatatud metsaseeni kasutada, siis need võib lisada puljongi lisamise ajal.
Kui puljong on otsa saanud ja riis valminud võta pott tulelt ning lisa paar peotäit värskelt riivitud juustu. Sega läbi ning maitse. Juustus on omajagu soolasust ning nüüd saad otsustada kas on vaja lisada soola. Ma pole tundnud vajadust soola lisamise järgi.
Ja kui risotto on valmis, siis on aeg serveerida, kohe. 
Täielik mõnusa olemise toit. Need mõnusad süsivesikud ... mmm 



Kommentaarid

Sirvijate lemmikud