Peipsiääre sibulapirukas

See pole nüüd päris esimene kord sibulapirukat teha, aga Peipsi äärse tava järgi küll. Eelmine kord kui sibulapirukat tegin arvasid mitmed, et tegemist on kapsapirukaga ning mõned ei soostunudki oma arvamust muutma.
Sibulapirukat peaks küll tegema sibula saagikoristuse ajal. Siis kasutati pirukatäidiseks ära need sibulad, mis säilitamiseks ei kõlba. Aga eks seda pirukat tehti sibulakasvatajate külades ja nende lähedal asuvates külades ka muul ajal.
Olen siinseal näinud retsepte justkui soolase muretaina vms põhjaga, aga ema väitis, et kellel seda võid omal ajal siin ikka niipalju oli. Tehti ikka kõige lihtsamatest ainetest. Ma siis tegin lihtsatest ainetest, aga ikka läks kasutusse ka või ja peekon - praegu ju on kapist võtta. Täidisest võib peekoni ka välja jätta. Naabrinaise õpetuse järgi aga pidi hapukoor vajalik olema, et viimnegi kibe sibula maitse täidisest kaoks. Saadame naabrinaisele ka pirukat maitsta, talle meeldib ja kiidab tainast. Tainas tuleb tõesti hea, kuna pirukateo ajal on ootamatu (ja väga pikk) voolukatkestus, siis saab tainas kaua kerkida. Viin ahju kütmise ajaks valmis vormitud pirukad jahedamasse ruumi rätiku alla kerkima.  
[Täiendus] Nädal aega hiljem tuleb üleaedsetega vestluses välja, et oleme ikka valesti aru saanud - naabrinaine sibulatäidise sisse hapukoort ei pane. Nii see retsepti folkloor tekib :) Võib olla järgmine kord teen ilma hapukooreta, aga võib olla panen, et kindlasti väga hea tuleks.

Pärmitainas
25 grammi pärmi
250 ml vee ja piima segu
pool teelusikatäit soola
paar teelusikatäit suhkrut
340 grammi nisujahu
50 grammi toasooja võid

Suuremas tainakausis sulata soolaga pärm ning lisa käesoe vedelik ja suhkur. Sega ühtlaseks ning siis vala juurde jahu. Sega nüüd juba kätega ja sõtku natuke, tõsta tainale juurde toasoe või ning jätka taina sõtkumist kuskil viis minutit. Selle ajaga peaks tainas olema ühtlane, lööma käe küljest lahti ning ahminud endasse piisavalt õhku. Kata tainakauss rätikuga ning aseta tainas sooja kohta kerkima. Lase kerkida mahult kahekordseks.

Sibulatäidis
1,2 kg (puhastamata) mugulsibulaid
50 grammi võid
paar supilusikatäit õli
(200 grammi suitsupeekonit)
(100 grammi hapukoort)
värskelt jahvatatud soola ja musta pipart

Sel ajal kui tainas kerkib puhasta sibulad (koortest ning kibedast juurikaotsast), lõika pooleks ning siis lõigu u poole sentimeetristeks viiludeks. Potis sulata või ning taimeõli, lisa sibulad ning keskmisel kuumusel kuumutades suhteliselt sagedasti segades hauta sibulat rasvas veerandtundi või kuni sibula kibedat maitset enam tunda ei ole. Sagedasti tuleb segada, et sibul pruunistuma ei hakaks.
Viiluta peekon ning lisa sibulamassile, kuumuta läbi. Lisa nüüd hapukoor, maitsesta soola ja pipraga, sega ja tõsta täidis jahtuma.
Kummuta tainas jahusele lauale, rulli sellest suurem ristkülik (arvesta oma ahjupanni suurusega, kui pikk pirukas pannile mahub), kata see keskel täidisega. Tõsta täidisele lühemad ääred ning siis lapi peale pikemad servad. Võta kõrvale ahjuplaat (küpsetuspaberiga kaetud) ning ettevaatlikult tõsta pirukas plaadile keerates pealmise poole allapoole (paksem taignakiht jääb allapoole). Kata köögirätikuga ning aseta enne ahju panemist kerkima.
Pildil oleva piruka küpsetasin puuküttega pliidiahjus. Väljas möllas torm ning elekter oli kuhugi teadmata kohta kadunud, ei saanud pärmitainast niisama jätta ning tegimegi pliidi alla ja ahju tule, et varem valmis tehtud tainas ikka ära teha. Pliidiahju sooja katsusin käega, loed kolmeni ning kui siis käe välja pead kuumuse tõttu tõmbama, siis võib piruka ahju panna. Pliidi all peab kogu aeg kibe tuli olema, siis hoiab ahju kuuma. Aga iga pliit isesorti, seda siis vastavalt oludele. 

Elektriahju temperatuuri sätiksin 200-220 kraadi peale ning suurt pirukat küpsetaksin kuskil  pool  tundi. Kuni pealt kenasti pruun ja pirukapõhi ka pruunistunud. Puupliidi ahjus oli ligi 40 minutit, ei saanud nii tugevat kuuma kätte. Aga imehea tuli ikka.

Valmis pirukas libista puuplaadile, silita korra märja käega ning kata köögirätikuga. Lase jahtuda. Serveeri soojalt, järgmisel päeval jahedalt. 


Kommentaarid

Sirvijate lemmikud