Karask. Odrajahu-kohupiimakarask

odrajahukarask


Üks päev oli päev väga kummaline, nüüd kui ma sellele hiljem tagasi mõtlen. Kummalisus seisnes mitmekülgsetes jahuvalikutes. Pole just igapäevane teema minu jaoks. Nimelt, tegin hommikusöögiks tatrajahu pannkooke ning samal ajal panin ahju selle kohupiima-odrajahukaraski. Olin natuke aega tagasi ostnud koju koti Loona talu keskmise jahvatusega odrajahu. Tootjad ise soovitavad seda just karaski jaoks kasutada. Loona talu on kohe spetsiaalselt sellise jahvatusega odrajahu teinud, et seda karaski valmistamiseks kasutada. Karask tuli väga mõnus ja just õige tekstuuriga, soovitan. Ja see pannkook seal pannil, selle tainas oli tehtud Loona talu heledast tatrajahust. Tegin neid pannkooke natuke rohkem, et hiljem saab wrapi teha vms. Retsept pannkookide juurde on siin http://kulbikeerutaja.blogspot.com/2016/04/tatrapannkook.html 

No ja justkui sellest kõigest veel vähe, käis ühes suuremas kausis eelmisel päeval valmis pandud leivatainas. Sama päeva õhtul küpsetasin rukkijahust keeduleiba. Ühesõnaga üks ütlemata jahune päev oli. Vaheldust tõi toimetamine aias, kasvuhoonesse sai maha pandud spinati- ja rediseseemned ning salatikressiseemned ka. Õues sadas lörtsi ja ilutsesid lumikellukesed. Kas lumekellukesed või lumikellukesed? Keegi teab kuidas õige on?



Nüüd siis karask. Selles kogusest saab ühe suure keeksivormi jagu karaskit, kerkib kõrgeks ja uhkeks. 


 

Koostisained
250 grammi kohupiima, kasutan 5%list
150 ml hapukoort, 20%
350 ml vett
2 suurt muna
1 tl soola
1 spl mett
2 spl sulatatud võid
1 tl söögisoodat
2 klaasi (500 ml) odrajahu, kasutan Loona talu keskmise jahvatusega odrajahu
1 klaa nisujahu, Loona talu speltapüüli kasutan, sest seda mul kapis nisujahust ainukesena on

Säti ahi 200 C peale sooja. Võta suurem keeksi- või leivavorm ning määri see korralikult võiga.

Tainasegamiskaussi pane kohupiim, hapukoor, vesi ja lisa munad ning ka sool ja mesi. Sega ühtlaseks, segamisel kasutan visplit, millega saab väga lihtsalt sealsamas segu sees munad lahti lüüa. Lisa juurde sulatatud või. Eraldi kaussi sega kokku jahud ning neisse lisa söögisooda. Sega kuivained kohupiima-munasegule ning ära ennast segama unusta. Kui ained enamvähem segunenud, siis vala tainas ettevalmistatud vormi ning tõsta vorm ahju nii 40 minutiks küpsema. Proovi valmidust puust tikuga ning tõsta valmis karask puuplaadile jahtuma.

Soojalt hea niisama või kui määrid peale võid või määrdejuust või jahtunult lõikad peale avokaadot ja asetad sellele singiviilu. Mõnus. 



Kommentaarid

Sirvijate lemmikud