Graavilõhe

Need päevad kui suures poes on suur kala hea hinnaga müügil ning targalt majandavad inimesed kohe võimalust kasutavad ning ostukärru endale hõbedase eluka tõstavad. Et see siis koju viia, suguvõsa kokku kutsuda, lõke teha, kala küpsetada ja tervelt nahka panna. Või siis mitte.

Viimasel korral kuulsin kahe inimese vestlust, kus vanem proua üritas veenda nooremat prouat kala ostma. Võib olla võis nende seos olla, et vanaema koos lapselapsega. Noorem proua arvas, et nad ei söö kala ära, see läheb halvaks. Vanem proua jäi tibake nukraks ja nad uurisid veel letist, et kas poolt kala ka hea hinnaga saab. Ei saanud.

Minus ärkas vist mingi võitlusvaim, sest ma ei saanud arugi kui terve kalaga poest väljusin. Kantud kindlast tahtmisest kalast kõikvõimalikke roogi valmistada ja nii et mitte midagi halvaks läheks. Ja seni on see ka õnnestunud. Üks katsetatud roogadest on graavilõhe, mis mulle tegelikult alati on hirmsasti meeldinud. Seni pole juhust olnud pilti teha, nüüd siis sai ühes lõunalauas ka visuaalne pool jäädvustatud. Ja kala kenasti punane nagu suures poes müüdavale kalakasvanduses üleskasvanud elukale kohane.



Alustuseks tuleb võtta (sellest kala kogusest jätkub 7-8 inimesele)

150 grammi peensuhkrut
100 grammi meresoola
75 grammi hakitud tilli
jahvatatud musta pipart
ja need kõik kokku segada.

Kalast oli graavilõheks planeeritud mul üks lõhefilee, suurtest ja väikestest luudest puhastatud, nahk alles. Lõikasin keskelt pooleks enam vähem ühesuurusteks tükkideks.

Töölauale asetada suur tükk fooliumi, millele tõsta kolmandik soola-suhkrusegust ja sellele panna tükk fileed, nahk allpool. Kala peale tõsta teine osa soola-suhkrusegu ja teine fileetükk nahk ülespoole, millele siis viimane kolmandik segust. Patsuta kergelt kokku, mähi foolium ümber. Fooliumi paki võiks panna mõnda toidukilekotti ning see omakorda mõnda suletavasse karpi. Karp külmkappi ning hoida seda seal kuskil kuni neli päeva. Iga päev peaks pakki keerama, selleks on ka hea lõhe kilekotis hoida, siis kõik mahlad püsivad paki ümber, maitsed kõik ilusasti koos ja ei määri ning igast mässamist vähem.

Kui kala serveerimiseks valmis võtta fooliumist välja ning noaga kraapides eemaldada nii palju suhkru-soolasegu kui võimalik. Lõhe lõigata horisontaalselt ülevalt alla mööda nahka õhukesteks viiludeks. Sättida serveerimisalusele, kaunistada värske hakitud tilliga ning serveerida värske kurgi, musta rukkileiva või siis keedukartulitega.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud