Kringel. Soolane ja magus
Kringel...
Kevadel õnnestus mul oma pere üllatada kringli küpsetamisega. Kringli retsepti leidsin Ragne Värk blogist, kes omakorda kirjutab, et sai retsepti Angeelika Kangi raamatust "Ahjusoe". Olen kringleid teinud nüüd mõne kuu jooksul ikka päris palju - pea igale perepeole, sündmusele, kui on tulnud natuke rohkem külalisi, jaanid jne. Ja kringel läheb hästi ning mul on tunne, et soolane juustu-singikringel on isegi menukam kui võrratu võine kaneeline magus kringel.
Kringli tainas on üks (sellest kogusest saab ühe ahjuplaadi jagu kringlit):
50 gr pärmi
50 gr suhkrut
10 gr soola
1/2 l piima
1 kilo jahu
180 gr võid
Soojenda piim käesoojaks. Tainakausis hõõru pärm, suhkur ja sool ning lisa segades juurde soe piim. Sega ühtlaseks, vala juurde jahu ja sõtkuma hakates lisa ka toasoe või. Mida soojemad koostisained seda kiiremini taigen kerkib. Sõtku tainas kuni see muutub ühtlaseks, lööb kausi ja kate küljest lahti. Kata tainakauss rätikuga ning aset kauss sooja kohta, et tainas kerkiks mahult kahekordseks.
Kaneelikringli täidise jaoks sega kõik need ained kokku (1 ahjuplaadi suurune kringel):
180 gr toasooja võid
180 gr suhkrut
18 gr jahvatatud kaneeli
Lisaks rosinaid (meie pere rõõmustab rosinate üle ning neid võib ka kringlisse lisada). Soojenda ahi 200 kraadini. Vala kerkinud tainas lauale ning lõika pooleks. Pane teine pool kõrvale ning hakka lauale jäänud tainast rullima ristkülikuks. Püüan rullida üsna õhukese tainaplaadi, millele annaks määrida või-suhkrusegu, raputada peale rosinaid. Keera pikema külje juurest alustades tainas rulliks kokku, lõika rull pikuti pooleks ja põimi poolikuid rulle üksteise ümber kokku. Tõsta põimik küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kattes pool plaati. Korda sama teise taina poolega ning tõsta teine põimik ahjuplaadile teiseks pooleks. Kata kringel rätiga ning lase paarkümmend minutit soojas kohas kerkida enne ahju panemist. Küpseta ahjus 30 minutit. Võta küps kringel ahjust välja, libista puuplaadile, pritsi kringel veega ja kata rätiga. Enne serveerimist raputa üle tuhksuhkruga.
Juustu-singikringlitäidis (1 ahjuplaadi suurune kringel)
400 grammi toorjuustu
300-400 grammi suitsupeekoni viile või suitsu-sisefileekuubikud
paar peotäit maitserohelist: tüümian, petersell, till
400 grammi riivjuustu
Määrimiseks 1 muna
Soojenda ahi 200 kraadini. Vala kerkinud tainas lauale, poolita ning alusta esimese poolega. Rulli tainas ristküliku kujuliseks, määri peale pool toorjuustust (mugavam määrida, kui toorjuust on toatemperatuuril), riputa peale pool liha kogusest kas singikuubikud või peekoniribad, pool hakitud maitserohelisest ning riivjuustust. Keera pikema külje juurest alustades tainas rulliks kokku, lõika rull pikuti pooleks ja põimi poolikuid rulle üksteise ümber kokku. Tõsta põimik küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kattes pool plaati. Korda sama teise taina poolega ning tõsta teine põimik ahjuplaadile teiseks pooleks. Kata kringel rätiga ning lase paarkümmend minutit soojas kohas kerkida enne ahju panemist. Määri kringel lahtilöödud munaga ja küpseta ahjus 30 minutit. Võta kringel ahjust 5 minutit enne küpsemise lõppu ja raputa peale järelejäänud riivjuust. Võta küps kringel ahjust välja, libista puuplaadile, pritsi kringel veega ja kata rätiga.
Kommentaarid
Postita kommentaar