Kalkunipraad

piisavalt 8le inimesele, ettevalmistusaeg 30 min, küpsetamiseks 3h 15 min, +30 min enne serveerimist

6.3 kg kalkun
200 gr toasooja võid
2 spl taimeõli
2 spl jahu
340 ml Marsala veini
425 ml kanapuljongit
2 spl tumedat sojakastet

soola ja värskelt jahvatatud pipart

täidis1 kg vorstiliha (või siis seahakkliha)
2 keskmist sibulat
110 gr saia
150 gr kuivatatud jõhvikaid
5 suurt rosmariini oksa hakitud lehti
1 tl jahvatatud vürtsi
2 suurt munakollast
soola ja värskelt jahvatatud pipart

chipolata peekoni rullid
keera 16 chipolata vorstikest ükshaaval peekoni sisse ja aseta vorstid küpsetusplaadile peekoni äär allpool

vaja läheb veel suurt praepanni, nööri. kuumuta ahi 220C, ventikaga 200C

Kõigepealt tuleb teha täidis. Suures kausis sega kõik asjad kokku, maitsesta, kata kauss ning pane jahedasse.
Ettevalmistatud kalkuni nahk ettevaatlikult kerest lahti ajada. Maitsesta või ning aja või kalkuni naha alla. Pool täidisest veereta 16 pallikeseks ja pane need jahedasse tagasi. Ülejäänud täidis pane kalkuni sisse, täida kaela osast alates. Väljaspoolt kinnita nahk, et kaelast täidis välja ei küpseks. Seo kalkun nööriga kinni ning märjaks tehtud kätega hõõru kalkun soolaga sisse. Aseta praepannile, vala veel õliga üle. Pane ahju, ning küpseta 30 minutit. Siis keera temperatuur madalamaks 180C või ventikaga 160C ning küpseta 2 tundi. Kasta lindu ja lisa pannile täidisepallid. Kasta uuesti ja tõsta valmis lind liuale, aseta täidisepallid sinna juurde ja kata fooliumiga (jäta lind seisma vähemalt 30 minutiks). Küpseta vorstikesed ja aseta ka need liuale kalkuni juurde.

Kurna praevedelik, jäta paar supilusikatäit pannile, selles pruunista jahu, lisa Marsala; keeda kuni vedelik on vähenenud poole võrra. Sega sisse puljong ja lase keema tõusta. Vala kastmepotti, koori praevedeliku pealt rasv ja vala vedelikust pool kastmesse. Lase kastmel keeda 15 minutit, lisa praevedeliku juurde kui vaja.

Serveeri ahjukartulite, saiakastme, jõhvikakastmega ja köögiviljadega.


Kommentaarid

Sirvijate lemmikud