Metsaseene võikud ehk pilviku bruschettad
Seisin mõnda aega suur kauss käes aias tikripõõsaste juures ning veensin ennast marju korjama. Päev läbi oli vihma sadanud ja põõsad olid ikka veel märjad. Mis see natuke niiskust teeb, mõtlesin. Nii kaua mõtlesin, et läksin panin metsariided selga. Otsustasin hoopis aiast välja jalutada, et uudistada kuidas sel aastal mustikatega lood on. Igaks juhuks karbike kaasas, et äkki midagi leiab... eestlased ju räägivad kogu aeg, kui suured korilased nad on. Kuigi ma ei saa aru sellest elevusest kukeseene ümber, see seen ei ole mitte midagi erilist - jah, seda on lihtne korjata, puhastada, tarvitada, aga mingit erilist maitset sel ju ei ole?
Võtame näiteks pilviku, neid on lihtne korjata, ja kui natuke neid leiad, siis annab see seen toitu valmistades palju välja, ei vaju kohe kuuma saades vedelikust tühjaks mingiks olematuks klombiks. Pilviku maitse on magus ja tekstuur on konkreetne ning tugev, võrreldes nii paljude teiste seentega. Pilvik on vaieldamatult üks mu lemmikseeni. Puhastada on neid natuke tüütu, aga heal asjal peab mingi vimka ikka ka olema. Kollased pilvikud on lihtsalt imelised, nii lihtsad seened ja nii head.
Kui kodu poole kõndisin hakkasin juba muretsema, et oli neid seeni vaja kokku korjata, kes puhastada viitsib. Süüa ei viitsi ka teha... Võtsin oma suure laiskuse kokku ja hakkasin seeni puhastama. Kuulasin Vikerraadiot, kus jõudis kätte aeg laste unejutuni ning kuidagi tuttavlik oli see õhtu - nagu vanasti kui lapsed olime, kui õhtul ema-isaga seenelt tulles koos seeni puhastasime.
Ahjaa, retsept ...
Mõned peotäied puhastatud pilvikuid
Selitatud võid ja oliivõli
Mitmeviljasaia, Fazeri seemneröst vms
Värsket kodust pestot
Värsket kodust soolakurki
Kasvuhoone soe tomat
Suitsuvorsti
Mõned oksad tüümiani
Värskelt jahvatatud must pipar, soola
Rösti ahjus saiaviilud. Pliidil aja pann kuumaks, millel sulata või koos õliga. Kuumuta pannil puhastatud pilvikud, lisa sool ning pipar ja tüümian. Määri röstitud saiaviiludele pestot, tõsta neile valmis seenetükid ning serveeri kõige meelepärase lisaga. Hea oli! Ülejäänud seened panin purki ja külmkappi, ei teagi mis nendega peale hakata. Homme on targem.
Kommentaarid
Postita kommentaar