Isale šokolaaditort

Isa helistas ja arvas, et ma võiks tema sünnipäevale oma tordiga tulla, millisega, pidin jätma enda valida. Kuulsin ka sõna šokolaad ning nii ma alustasin. Kolme raamatuga ... ja šokolaadiga. Ühest raamatust koogiretsept - Sachertorte põhi. Teisest raamatust lihtsalt mõned mõtted ja kolmandast raamatust kreemid.
Sachertorte põhi

- 26cm läbimõõduga koogivorm määri võiga ja raputa üle jahuga
- ahi sooja 160C

150 grammi tumedat šokolaadi
250 gr toasooja võid
200 gr peensuhkrut
5 muna, munakollased ja -valged eraldatud
100 grammi maisitärklist

Veevannil sulata šokolaad ning jäta jahtuma. Vahusta või 100 grammi suhkruga kuni saad kerge heleda vahu. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased. Teises nõus vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks ning lisa siis edasi vahustades järk-järgult ülejäänud peensuhkur kuni saad pehme munavalgevahu.
Sega ettevaatliku alt-üles liigutusega muna-võivahtu segades juurde sulatatud šokolaad ja siis kordamööda lisades kahe-kolme portsu haaval munavalgevaht ja sõelutud maisitärklis. Vala saadud ühtlane segu ettevalmistatud koogivormi, silu ühtlaseks ja küpseta 160C juures 40-45 minutit ahjus.
Kui kook küps keera ahi kinni, ning lase 5-10 minutit ahjus jahtuda. Tõsta ahjust välja ning lase lõplikult jahtuda. Võib ka resti peale keerata.

Koogipõhja tegin valmis päev varem. Siis on kenasti ära jahtunud. Lõika koogipõhi kaheks võrdseks kettaks.

Valge šokolaadi kirschi täidis

8 grammi leht želatiini
140 ml piima
1 tl vaniljesuhkrut
175 grammi kvaliteetset valget šokolaadi, peeneks hakitud
3 spl kirsch (kirsiviina)
200 ml vahukoort

Pane želatiinilehed külmaveekaussi likku (kuskil viieks minutiks). Väikses nõus kuumuta piim keemiseni (ära keema lase!), lisa vaniljesuhkur, võta nõu tulelt ning lisa želatiinilehed, mis on üleliigsest veest nõrutatud (lihtsalt peos suru vesi ära). Sega ühtlaseks, et želatiin lahustuks ja vala siis hakitud šokolaadi peale. Sega kuni šokolaad sulab ning tekib ühtlane segu. Mõõda juurde kirsch. Vahusta vahukoor pehmete tippudega vahuks ning vala šokolaadisegule juurde. Sega kergete alt-üles liigutustega ühtlaseks ja pane külmkappi õhukindla nõuga jahtuma (tõmbasin toidukile kausile peale).

Punase sõstra želee

4 dl punasesõstra želeed
3 spl kirsch
2 tl vaniljesuhkrut

Pane punasesõstra želee potti, lisa kirsch ja vanilje ning kuumutades sega ühtlaseks. Aseta kõrvale jahtuma.

Vaarikatäidis

200 grammi vaarikaid (kasutasin külmutatuid)
8 grammi želatiinilehti
45 ml vett
pool teelusikatäit jahvatatud kaneeli
35 grammi peensuhkrut
100 grammi punasesõstraželeed

Želatiinilehed külma vette likku. Potti vesi, suhkur, kaneel ja želee, sega ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Võta tulelt, lisa nõrutatud želatiinilehed ja lase lahustuda. Lisa juurde mitte enam külmunud vaarikad. Pane jahedasse segu jahtuma.

Nüüd siis kokku panemise rõõm.

Valisin koogitaldriku millele panin ühe koogipõhja ketta. Ketta äärte alla pane küpsetuspaberi ribad, et kaitsta taldriku ääri määrdumast. Ketta ümber pane lahtikäiva koogivormi rõngas. Määri ketas poole ettevalmistatud punasesõstraželeega. Pane tort 5-10 minutiks külmkappi. Siis tõsta kettale vaarikatäidis, ühtlaselt. Samuti 5-10 minutiks jahedasse. Tõsta kook uuesti välja ja määri peale valge šokolaadi täidis. Sellele tõsta teine koogiketas ja määri see omakorda ülejäänud punasesõstra želeega. Uuesti külmkappi. Kuna mul oli täna väheke kiire, siis panin hoopis sügavkülma kuskil 20 minutiks. Sellel ajal valmistasin šokolaadi ganache.

Šokolaadi ganache

300 grammi kvaliteetset tumedat šokolaadi
100 ml koort
50 ml vett
45 grammi roosuhkrut
50 grammi võid, toatemperatuuril kuubikud

Sulata veevannil peeneks hakitud šokolaad. Teises nõus kuumuta vesi, koor ja suhkur. Lase jahtuda 65-70C ja lisa ühtlaseks sulanud šokolaadisegule, mille temperatuur võiks olla 45C kandis. Sega ühtlaseks ja lisa siis veel või ning jätka segamist. Tulemuseks on ilus läikiv ja mõnusalt määritav kreem.

Võta kook külmast välja, eemalda koogivormi rõngas (kui vaja siis libista enne vormi juurest läbi nuga, et olla kindel et vorm kenasti eemaldub).  Määri peale ganache ja kaunista meelepäraselt. Eemalda ettevaatlikult küpsetuspaberi ribad, vajadusel noaga aidates tordikülgi tõsta. Sel korral läksid tordile lilled, kannikesed.




Kommentaarid

Sirvijate lemmikud