Kukeseene quiche

See oli hea päev, kui metsast mustika ja kukeseenesaagiga koju sai tulla. Sealt samast metsast leidsin ka nõmm-liivateed ja estragoni sain kodunt peenra pealt. Suvi on selles mõttes ikka väga äge, nii palju mis vaja on vaid leidmise ja üles korjamise küsimus. No ja selle estragoni pidi keegi ikka mulda panema :)

Estragon oli minu jaoks pikka aega tundmatu maitseürt. Kunagi kui britis õppisin, siis töötasin õpingute kõrvalt ühes peenes võileiva kohas, mida pidas üks gurmaanist iraanlane. Ta oskas valmistada imehäid pizzasid ning kanatäidisega ciabattad olid selle koha üks müügihitte. Need mõlemad road olid maitsestatud estragoniga, mida oma üllatuseks avastasin. Paar aastat tagasi sain esimese estragonipõõsa aeda kasvama ning olen seda suvel palju kasutanud liharoogade maitsestamiseks. Ning kuivatanud ka, et oleks talvel mugavalt oma varudest võtta.

Aga siis mis sai neist kukeseentest... üks hea rammus quiche, millele soovitan kõrvale serveerida värsket salatit kas suvikõrvitsast või tomati-kurgi-tilli salatit.

Põhi:
125 gr pehmet võid
200 gr nisujahu
3 spl külma vett
veidi soola, pipart
50 grammi riivitud suitsujuustu
1 purustatud küüslauguküüs

Või ja jahu pudendada koos riivsaia taoliseks massiks. Siis lisada külm vesi, sool, pipar, riivitud juust, peenikeseks hakitud küüslauguküüs ja noaga tainast läbi lõigates segada ühtlaseks massiks. Kiirete liigutustega suruda tainapalliks kokku ning mässida kas kile sisse või suruda kohe lahtikäiva (26 cm läbimõõduga) koogivormi põhja ja külgedele. Panna taigen umbes tunniks jahedasse.

Täidis:
300 gr puhastatud kukeseeni
1 suur sibul, puhastatud ja peeneks viilutatud
2 küüslauguküünt
200 ml 10% koort
5 muna
peotäis estragoni
väiksem peotäis nõmm-liivateed
värskelt jahvatatud pipart ja soola
võid
150 gr riivitud suitsujuustu

Pannil sulatada või ning selles hautada sibul, hakitud küüslauk ja siis lisada peagi juurde puhtad kukeseened. Praadida mõõdukal kuumusel kuni seentest eralduv vedelik on aurustunud. Lisada ürdid, maitsestada soola pipraga. Kausis lüüa lahti munad, lisada koor, vajadusel see segu ka maitsestada jahvatatud pipra ja soolaga.
Ahi soojendada 200 C. Piruka põhi eelküpsetada u 10 minutit. Kergelt helepruunile põhjale panna kõigepealt seened, nende peale riivitud juust, mis valada üle muna-kooreseguga. Küpsetada ahjus kuldpruuniks, 35-40 minutit. Pirukal lasta vormis jahtuda ning serveerida leigelt värske salatiga.

Ja nagu viimasel ajal ikka juhtub, jääb pildistamiseks see kõikse viimane tükk ...

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud