Suvikõrvitsa-ricottapirukas

Olin enne teisi kohale jõudnud ning kuidagi narr oli neid oodata, kui lauale pole midagi panna. Külmkapp oli suhteliselt tühi, kodunt olin kaasa võtnud kaks pakki ricotta kohupiima, mis oma parim enne tähtaja juba olid ületanud. Mõtlesin, et katsetan siis olemasolevaga, mida suhteliselt tühjast külmkapist ja üliroheliselt aiamaalt võtta on.



Külmkapis oli mune, 4 muna
Aiamaal kasvas suvikõrvits, üks korralik suur suvikõrvits, kuskil 700-800 grammi
ning sealtsamast korjasin mõned oksad peterselli ja sama palju basiilikuoksi
ühel küüslaugul ka kratist kinni ja maa seest välja, kasutasin kaks küüslauguküünt (võib ka kuni kolm, tugevam küüslaugumaik juures)
Juba märgitud 400 grammi ricotta kohupiima *
Ja külmkapis oli ka hapukoort, 100 grammi
Kapis märkasin, et emal oli maisimannat, seda kuskil klaasitäis, 250 ml
Igaks juhuks 100 ml nisujahu, 1 tl küpsetuspulbrit sisse segatud, aga arvatavasti saab ka ilma, pudeneb vast lihtsalt rohkem
Võimalus lisada ka juustu, näiteks suitsujuustu nii 200 grammi riivitult.
meresoola, musta jahvatatud pipart

Ahi keskmisele kuumusele soojenema, 180-200 C
Sügavama ahjuplaadi katsin küpsetuspaberiga.

* Teinekord juhtus, et oli kapis hoopiski kodujuustu. Soovitan teha kodujuustuga, tuleb mahlasem ja pehmem. Ema korjatud kirsstomatid, mis enne ahju panemist piruka peale tema soovitusel torkasin olid ka väga maitsev lisa!

Suvikõrvits riivida jämeda riiviga, lisasin pool kuni terve teelusikatäie soola ning segasin suvikõrvitsaga läbi. Jätsin köögivilja sõelale nõrguma, taldrik all, et kogunenud vedeliku saaks ära valada.

Kausis lõin lahti munad ning segasin juurde maisimanna kui ka kohupiima, hapukoore ning jahu koos küpsetuspulbriga, kui kasutad. Kui kohupiim on enne kasutamist juba natuke käärinud, siis küpsetuspulbri asemel kasutada soodat. Sellist parim enne kuupäeva ületanud kohupiima tasub natuke maitsta, et ega kibedaks ei ole läinud. Kui on kibe, siis sellest parem mitte küpsetada, kui niisama natuke käärinud, siis võib küll.

Siis hakkida ürdid, puhastada küüslauk ja hakkida. Teisel korral pirukat tehes lisasin suitsujuustu, juust riivida.

Kui suvikõrvitsasegu hakkas vedelikku ära andma, siis võtsin peotäite haaval ning pigistasin käte vahel veel vedeliku välja ning siis suvikõrvits kohupiimasegule juurde. Lisada hakitud ürdid, küüslauk, pool riivitud juustust ning segada läbi, maitsetada soola ja pipraga.

Segu valada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, raputada peale ülejäänud suitsujuust ning panna ahju kuni küpseb helepruuniks. See peaks kestma kuskil paarkümmend minutit.

Kui pirukas valmis, libistada see ahjuplaadi pealt puuplaadile vms jahtuma. Serveerida soojalt värske salati, värske soolakurgi või mõne koduse tomatisalatiga. Mulle meeldis pirukas, kui see oli päev seisnud, maitsed olid ühtlustunud ja tugevamaks muutunud.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud