Marja saiavorm või marjašarlotte ehk summer pudding

Üks blogi esimesi retsepte, st et oli aastal 2005 teine retsept, mis sai postitatud. Nüüd on aeg seda meeldetuletada ja värskendada. Et see retsept kohe üles sai annab märku, et oli sel ajal väga populaarne.



Inglaste klassika, summer pudding, mida eesti keeles võiks kutsuda suvine magustoit on tegelikult väga lihtne ja geniaalne suvine retsept. Ei midagi keerulist ega aega nõudvat, kõige rohkem võtab aega marjade korjamine. Aga see tegevus kuulub ju ühe mõnusa suvepäeva juurde, eriti kui vaja saada kokku vaid kilo marju.

Esimest korda tegin seda õpingute ajal Inglismaal koos Gilliga, mul on väga hea meel, et ta mulle seda retsepti tutvustas. Ja siis koolist tagasi koju tulles oli see suvine kohustuslik magusroog. Nüüd paariks suveks küll unustusse vajunud, aga sõbranna Helen tuletas seda meelde, väites, et ta ise ei oska seda teha - jajah ...

Ühe magustoidu tegemiseks läheb vaja:
500 grammi saia. Sobib üks tihedama koostisega sai, kui viimati tegin siis kasutasin Suur Perenaise saia, britid soovitavad brioche saia, aga minu meelest on see natuke liiga rikkalik. Hea on kasutada saia, mis pole eelnevalt lahti lõigatud, aga seda on tänapäeval juba mõnikord päris keeruline leida.
1 kilogramm marju, 300-400 grammi erinevaid sõstraid ja tikreid ning 600 grammi pehmemaid marju nagu vaarikaid, maasikaid, mustikaid.
200 grammi suhkrut suhkru kogust soovitan kohandada vastavalt kasutatavatele marjadele ning soovitud magususele

Lõika saialt koorik. Puhasta marjad ning pane potti sõstrad ja tikrid 50 ml veega ja lisa suhkur. Lase keema tõusta, keeda marju kuskil 5-10 minutit tasasel tulel vahetevahel segades. Lisa vaarikad, maasikad (suuremad maasikad lõika väiksemaks), mustikad ning korraks kuumuta need marjadki segus läbi. Vala marjasegu sõelale, mis on kausi peal, kuhu lase vedelikul nõrguda.

Leia sobiv vorm, kas suurem ümmargune magustoidukauss või keeksivorm, mille võiks kõigepealt toidukilega vooderdada. Enne saiaviiludega vormi vooderdamist kasta need korraks kaussi nõrgunud marjamahla sisse ning siis vooderda vormi sisemus tihedalt saiaviiludega. Tõsta vooderdatud saiavormi marjasegu ning kata see samuti marjamahlas immutatud saiaviiludega. Peale võiks panna ka topeltkihi saiaviile, kui jätkub ja mahub. See jääb hiljem alumiseks kihiks. Kata magustoit toidukilega, aseta peale sobiv alus ning sellele pane peale raskus, mis vormi kergelt kokku suruks. Ning siis pane magustoit jahedasse, 7-8 tunni jooksul oleks hea lasta sel läbi imbuda või jätta külmkappi terveks ööpäevaks.

Serveerimiseks eemalda pealt raskused ja kile, aseta sobivale alusele ning kummuta vorm välja.
Järelejäänud marjamahl vala magustoidule serveerimisel peale. Kui marjaseemned häirivad, siis võib mahla veelkord mõnest peenemast sõelast läbi valada.

Serveerida vaniljejäätise või maitsestamata jogurtiga, nt Saare maitsestamata jogurt on hea pehme maitsega. Selline see suvi on!

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud