Tšilliroog

Üle pika aja sai jälle natsa kokatud. Ja see roog oli hea, tuline ning lõhnav. Parim tšilli retsept, mida olen kohanud! Oleks tahtnud maisileiba ka juurde teha, aga kahjuks ei olnud kodus piima ning jäigi tegemata.

1 kg seakaelakarbonaadi
4 kuivatatud jalopeno kauna
2 kuivatatud Poblano tšillit
1 purk purustatud tomateid
1 spl tükeldatud küüslauku
1 suur sibul, tükeldatud
oliiviõli
lahjendatud õunaäädikat
1 spl köömneid
1 spl koriandrit
1 spl Worcestershire kastet
1 spl suhkrut
1 kg aurutatud valget riisi
500 g küpsetatud valgeid või punaseid aedube

Valmistamiseks:

Tükelda kaelkarbonaad sentimeetrise läbimõõduga tükkideks ja pruunista tükid kuumal pannil. Tõsta liha pannilt ja prae seejärel tükeldatud sibul, küüslauk ja purustatud tšilli. Prae neid, kuni nad on parajalt pehmed ja lisa seejärel köömned ning koriander. Tõsta liha pannile tagasi ja hauta mõni minut enne purustatud tomatite lisamist. Lisa Worcestershire kaste, õunaäädikas ja suhkur. Maitsesta soolaga ja jäta kaane alla hauduma. Kui liha on pehme, lase kastmel aurustuda nii, et saad paraja paksusega tšilliroa. Serveeri keedetud riisi ja hautatud valgete või punaste ubadega. Soovi korral võid muidugi oad liha hulka segada.

Teadmiseks tšilli kohta

Tuntuim tšilliroog on chili con carne, mida valmistatakse mitmesuguse lihaga ja maitsestatakse erinevateks tulisuse astmeteks.

Tulist tšillirooga ära söö väga kuumalt, sest kuum õhk võimendab roa teravust.

Tulises roas peab magus, hapu ja soolane maitse olema tasakaalus.

Suhkur tasandab ja ühtlustab maitsed, sool aga teravdab, mis-tõttu lisatakse sool maitsestamisel kõige viimasena.

Tšilliroogades võib kasutada tumedat šokolaadi, mis muudab liharoa kreemjaks. Vürtsikasse rooga sulab šokolaad nagu või ja tasakaalustab selle tulisust (lisa šokolaadi väga vähe haaval, väike tükk juba avaldab hämmastavalt suurt mõju maitsele. Pigem juurde lisada, kui kahetseda)

Tulise tšilli, nagu šokolaadigi söömine, tekitab mõnutunnet. Söömisel käivitub ajus mõnutunnet tekitava hormooni tootmine.

Tšilli kiirendab ainevahetust ja vereringet ning sisaldab rohkelt C-vitamiini.

Tšilli teravust mõõdetakse nullist kümneni, kus leebel paprikal on tulisuse aste 0 ja habanerol 10. Sinna vahele jäävad peperoni 3, jalopeno 5 ja cayenne 7 tulisuste astmetega

Kommentaarid

  1. Oh, seda peab küll proovima. Ei tea kust ma jalopenot ja štillit saaks? Ja kas kuivatatud kaunad on tugevama maitsega kui värsked?

    VastaKustuta
  2. Suuremates toidupoodides on näha olnud erinevaid pipraid. Kuivatatud piparde saamiseks läheksin Piprapoodi :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud