Banaanileib



Aeg on siin blogis kuidagi niimoodi läinud, et klassikalise banaanileiva retsepti polegi üles pannud.

Banaanileib on mulle alati seostunud Tartu linna ja sügise saabumisega. See natuke vürtsikas ja tohutult aromaatne banaanileib või maakeeli ehk keeks, aga sellest vähem mure ja palju vetruvam, on minu jaoks saanud üheks külma ilma lemmikküpsetiseks. Kui väljas muudavad lehed värvi või hoopiski sajab laia lund, siis tuleb veekann tulele panna, mõnus potitäis teed valmistada ja viil banaanileiba juurde võtta. 

Täna sajab nii ilusat lund ja suusatada on endiselt nii nii äge - ühesõnaga banaanileiva ilm.

Üht retsepti hoidsin natuke kiivalt endale ning nüüd aastate möödudes polegi seda enam väga kasutanud. Kuidagi liiga rammus ja toitev tulemus on selle järgi tehes, ja väga magus ka. See retsept siin meeldib mulle rohkem ja iga kord kui teen, siis mõtlen, et järgmine kord kasutan veel vähem suhkrut. Eks see oleneb ka kui küpseks oled banaanid lasknud.

Koostisained

115 grammi magedat võid, toasooja
150 grammi pruuni suhkrut
2 suurt muna
500 grammi kooritud banaane, sellised täitsa küpsed banaanid peavad olema, millede koor on täitsa pruun
1 tl vaniljesuhkrut ja 1 tl brändit vms või 1 tl vaniljeessentsi
0,5 tl roosat soola
1 tl jahvatatud kaneeli, kuhjaga 
1 tl söögisoodat
1 tl küpsetuspulbrit
250 grammi nisujahu, kasutan Loona speltapüüli
Peotäis hakitud pekaanpähkleid ja 5-6 ilusat tervet pähklipoolikut

Säti ahi sooja 175 kraadi peale C järgi. Võta üks suur keeksivorm ja määri see võiga. Või kasuta vastavalt kahte väiksemat.

Vahusta toasoe või ja suhkur ning edasi vahustades lisa ükshaaval munad. Pane teise vahustamiskaussi banaanid ning mikserda need pudruks. Vala banaanisegu võivahule ja sega juurde vanilje ning brändi või vaniljeessents. Sega eraldi nõus kokku kuivained ning siis lisa see siis banaani-võisegule. Kui kasutad, siis lisa nüüd ka hakitud pähklid. Vala segu ettevalmistatud vormi, suru kergelt peale pähklipoolikud kaunistamiseks ning pane banaanileib kuskil tunniks ajaks ahju. Puutikuga keeksi proovides saad täpse aja, kui tikk ikka nätske taignakihi külge saab, siis lisa 5 minutit küpsetusaega juurde. 

Ahjust välja võttes lase nii veerand tundi vormis jahtuda ning siis kummuta banaanileib puust alusele jahtuma. Soojalt on banaanileib hea, aga järgmisel päeval on maitse veel parem. Hoian keeksi kas küpsetuspaberi sisse mähitult või veel parem spetsiaalses vaskses kooginõus. Banaanileiva kooriku krõbedus kestab küll vaid maksimum päeva.

Serveerimisideed - väga maitsev niisama kui ka serveerituna toorjuustu ning mõne mõnusa omatehtud marmelaadi või moosiga. Külma ilma klassika.



Kommentaarid

Sirvijate lemmikud