teisipäev, 4. august 2009

Kapsakoftad

Koftad on praetud juurviljaklimbid vürtsikas kastmes. Peale kapsa tehakse koftasid ka näiteks suvikõrvitsast ja kartuli-paneerjuustu segust. Meie sõime kapsakoftasid tavalise keedetud riisiga, kuid kindlasti on ka mõne indiapärase leivaga väga mõnusad.

4 portsjonit


Koostisained:


Koftade jaoks:

2 tassi riivitud kapsast

¾ tassi kikerherne jahu (gram flour) või tavalist jahu

½ tl vürtsköömneid

2 tl hakitud korinadrit (värsket)

1 tl riivitud ingverit

1 tükeldatud roheline tšilli (või siis natuke tšillihelbeid vms)

1 tl soola

Õli praadimiseks


Kastme jaoks:

3 keskmise suurusega tomatit

1-1,5 cm jupp ingverit

1 roheline tšilli (siin võib asendada nagu koftadeski)

2 spl maitsestamata jogurtit

2 spl õli

Sõrmeotsatäis asaföötidat (võib asendada natukese küüslauguga)

1 tl vürtskööment

1 spl gram jahu (kikerherne jahu, võib asendada tavalisega)

1 spl jahvatatud koriandrit

½ tl kurkumit

½ tl soola (või siis maitse järgi)

½ tl paprikat

¼ tl punast pipart

vett

2 spl peeneks hakitud värsket koriandrit

1 tl suhkrut (jällegi võib oma maitsele kohandada)


Kuidas teha:

Koftad:

  1. Sega omavahel kõik koftade koostisained. Kohenda jahu kogust parajaks, et tekiks pehmemat sorti tainas. Peab jälgima, et tainas ei tuleks liiga vedel ega liiga tihke. (NB! Koftatainas sega kokku just enne seda, kui oled valmis neid praadima, muidu muutub segu vesiseks).
  2. Aja õli potis või pannil kuumaks.
  3. Õli peaks olema vähemalt 4 cm. Et kontrollida, kas õli on parajal temperatuuril, kukuta veidi tainast potti, kui ta hakkab mõnusalt praadima (väikesed mullikesed ümberringi) ja tõuseb kohe pinnale, võib hakata koftasid tegema.
  4. 1 kofta peaks koosnema 1 spl taignast, mille kukutad ettevaatlikult õli sisse. Neid saab praadida nii palju korraga, kui nad lahedasti ära mahuvad. Väldi panni „ülerahavastumist“. Aegajalt pööra koftasid teistpidi ja prae, kuni on ümberringi kuldpruunid.
  5. Võta õlist välja ja taldrikule nõrguma ning järgmised koftad pannileJ.

Kaste:

  1. Pane tomatid, tšilli ja inver blenderisse ja püreesta. Kui soovid vähemvürtsikat kastet, võta tšillist seemned välja.
  2. Aja pannil õli kuumaks. Õli on parajalt kuum siis, kui paned ühe vürtsköömne seemne pannile ja see kohe praksuma hakkab.
  3. Lisa pannile asaföötida, vürtsköömen ja jahu, prae segades mõned minutid.
  4. Lisa tomatipüree, koriander, kurkum, paprika ja punane pipar ja prae kuni tomatipüree hakkab õlist eralduma ning on poole võrra vähenenud.
  5. Lisa jogurt ja prae veel minutike.
  6. Lisa umbes 1 ½ tassi vett (vastavalt kui paksu/vedelat kastet tahad) ja sool. Siinkohal võib lisada ka koostisainete nimekirjas mainitud suhkru, lihtsalt peab kastet maitsema ja vaatama. Kui segu keema läheb, vähenda kuumust ja lase kastmel mõned minutid podiseda.
  7. Lisa koftad ja lase veel tasasel tulel keeda 7-8 minutit.
  8. Keera pliit kinni, lisa koriander ja kata pott kaanega ning lase mõned minutid „tõmmata“.

Variatsioon:

Sama retsepti järgi võib teha ka suvikõrvitsa koftasid.

Koftad võib varem valmis teha, külmkapis seisavad 5 päeva ja külmutatult kuu aega. Isiklikust kogemusest niipalju, et mis iganes asendusi või väljajätmisi teha, kindlasti tasub leida värsket koriandrit koftadesse ja kastmesse. Just see tegi roa kuidagi eriti hõrguks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar