Rabarberikook biskviiditaignast kattega



See kook on meie peres klassika, ja kõige paremini teeb seda minu ema. Tegelikult on see kook vist paljudes Eestimaa kohvikuteski klassika. Siin on üles kirjutatud retsept Ida Savi "Saiad, pirukad ja koogid" järgi.  Biskviit tundub pildil väga kollane, see on sellepärast, et õe talust pärit kanamune kasutan, on ühed õnnelikud kanad seal Peipsi ääres.

Liivataigen 
300 gr (2 1/2 kl) jahu (nüüd kasutan Loona talu speltapüüli)
200 gr toasooja võid 
100 gr (1/2 kl) suhkrut 
1 muna 
1 tl vaniljesuhkrut 
Valmista liivataigen - sõelu jahu kaussi, lisa suhkrud ning võitükid. Haki noaga taigen ning lisa lahtilöödud muna, noaga 'lõika' taigen läbi ja suru mõne kiire käeliigutusega tainas palliks kokku. Tainapalli võib kaetult jahedasse u pool tunniks panna või siis küpsetuspaberile kohe lahti rullida, plaadile panna ning samuti jahedasse. 
Kuumuta ahi 180 C. 
Lahti rullitud tainale tee kahvliga augud ning küpseta u 10 min. 

Valmista ette täidis: 
700 gr rabarberitükke (mõnikord kasutan eelnevalt hakitud ja suhkruga seisma jäetud rabarberitükke, siis ei ole ekstra jahu ja tärklise segu vaja, sest nõrutan rabarberitükid liigsest mahlast, mis eraldunud on)
kuni 100 gr suhkrut
Mulle meeldib lisada hakitud kreeka pähkleid, ema paneb rosinaid
1 spl jahu ja 1 spl tärklise segu

Vahusta katte jaoks: 6-7 muna koos 6 spl suhkruga. Kui võimsat lauamiksrit ei ole, siis vahusta kõigepealt munavalged, kui need juba tugevamat vahtu hoiavad lisa järkjärgult suhkur edasi vahustades. Viimasena sega paari miksritõmbega juurde munakollased. Sõelu tihedale ja heledale munavahule peale 5 spl jahu ja 2-3 spl tärklise segu. Sega biskviiditaigen ettevaatlikult läbi. 

Eelküpsetatud liivataina põhjale raputa jahu ja tärklise segu (kui kasutad, see on rabarberist tulevad liigse niiskuse kogumiseks), vala peale rabarberitükid, hakitud kreeka pähklid või rosinad ja puista üle suhkruga ning viimasena munavaht. Küpseta 30-40 minutit. Lase valminud koogil puulaual jahtuda. Valmis koogile sõelu tuhksuhkrut.


Kommentaarid

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud