Jõulutähed



originaalis nimetatakse - Mince pies

Puuviljasegu (saab aegsasti enne jõule valmis teha ja jahedas kohas purgis hoida)
100 gr sidruni ja apelsini sukaadi
100 gr kooritud mandleid
250 gr kuivatatuid sõstraid, rosinaid ja sultanasid (kokku 750 gr)
500 gr kooritud ja puhastatud tugevamaid õunu
1 apelsini ja 1 sidruni mahl ning riivitud koor
250 gr pruuni suhkrut
1 tl riivitud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud / purustatud vürtsi
200 ml brändit
100 ml kuiva sherrit
150 gr riivitud võid (võib ka searasva panna)

Haki sukaad, mandlid, sõstrad, rosinad, sultanad ja õunad. Sega juurde tsitruseliste mahlad ja koor. Lisa ka vürtsid, suhkur ning alkohol. Jällegi sega läbi, kata nõu ning lase segul 2-3 päeva seista. Vahel segu uuesti segades.
Sega juurde riivitud rasvaine (riivida on hea väga külma rasvainet). Tõsta segu puhastesse purkidesse, suru segu korralikult purkides kokku, et võimalikult palju õhku välja tuleks. Sule purgid ja hoia jõuludeni jahedas ning pimedas kohas.
Sellest retseptist saab umbes 2.5 kg puuviljasegu.

Korvikeste taigen
Sobiva taina leidmisega on omajagu aega läinud, aga see meeldib mulle kõige rohkem. Võib kasutada ka liivatainast (lisada 1 apelsini riivitud koor).
455 gr jahu
200 gr võid
näpuotsaga soola
külma vett

Sõelu jahu kaussi, lisa sool, pane jahu peale või ning murenda kokku saiapuru taoliseks seguks. Lisa vähehaaval külma vett noaga tainast 'läbi lõigates' kuni tainas hakkab kokku ning siis paari käeliigutusega suru tainas palliks. Lase tainal 20-30 minutit jahedas seista.

Valmista ette korvikeste vormid (väikesed keeksivormid, muffinipann (12 tk), väikesed fooliumvormid, mis kodus olemas on), kui on karta taina kinni jäämist siis määrida rasvainega.

Rulli taigen (suhteliselt õhukeseks), lõika parajad kettad, vooderda vormid, pane sisse täidis 2/3 vormist, kata pealt jällegi tainakettaga või siis lõika välja erikujulisi kaasi. Võib tainast pintseldada piimaga. Kui korvike täiesti kinni katta, siis peaks mõned täkked kaane sisse tegema.

Küpseta 190-200 C ahjus 25-30 minutit. Lase natuke jahtuda, tõsta korvikesed välja ning sea alusele. Raputa peale tuhksuhkrut.

Serveeri vahukoorega.

Kommentaarid

  1. Anonüümne3:50 AM

    Tahtsin öelda ainult, et teil väga hea blog ja kindlasti jätkake kirjutamist!!! Armastust ja kallistusi :D

    VastaKustuta
  2. aitäh heade sõnade eest!

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud