Napoleonikook


Ma arvan, et igal perel on oma Napoleonikoogi retsept. Nii et selle retsepti postitamine siia võib tunduda mõttetuna, aga mitte minu jaoks - juhul kui kuskil kodunt kaugel peaksin koogi tegemise ette võtma.




Taigen:
450 gr võid
7 väikest klaasi jahu (840 grammi)
1 väike klaas külma vett (200 ml)
veidike soola

Mäletan kuidas ema tainast tegi, siis kui lapsed olime. Köögilauale kuhjati jahu, sinna lõigati tükkidena jahe rasvaine ning noaga lõigati jahu ja rasv läbi kuni tekkis puru laadne mass, siis lisati vesi ja suruti kiiresti taigen kokku pallideks. Sellest kogusest siin 8 palli. Pane need alusel jahedasse umbes pooleks tunniks. Rulli tainapallid õhukesteks küpsetusplaadi suurusteks lehtedeks. Tainaääred võib lõigata sirgeks või siis jätta sakilisteks, mulle meeldib viimane. Küpsetada suht kuumas ahjus, 220-250 C, kuni plaadid mõnusalt helepruunid (vist nii 5-6 minutit).

Kreem:
1 liiter piima
3 munakollast
3 klaasi suhkrut
350 grammi võid
9 spl jahu

Vahusta või ja suhkur ning lisa ükshaaval edasi vahustades munakollased. Sega jahu vähese piimaga ning sega võivahule juurde. Ülejäänud piim kuumuta ning hakka vähehaaval võivahule juurde lisama. Kogu segu tagasi potti ja kuumutada pliidil pidevalt segades kuni segu pakseneb (keeta ei tohi!). Lasta jahtuda, kui on kiire siis saab edukalt jahutada külma vee vannis. Jahtunud kreemile lisada vaniljet.

Edasi juba ladumine ja määrimine - tainakiht + kreemikiht + tainakiht + jne kuni eelviimane tainakiht pandud, siis viimane kiht kreemi ja viimane tainakiht purusta tükkideks puruks katki koogi peale.

Kommentaarid

  1. Ja küpsetan mis kuumusel? Ja kui kaua?

    Muide, sul on retseptis 2 korda 'jahu', selle asemel et üks neist oleks rasvaine;)

    VastaKustuta
  2. Tänan märkuste eest! Tegin parandused ära.

    VastaKustuta
  3. Minu üks lemmikkookidest, just isetehtud. Aga mina panen kordamööda õunamoosikihid ja kreemikihid, siis pole liiga magus. Teiste moosidega pole nii hea olnud, õunamoos sobib kõige paremini. Kunagi müüdi poes õunakastet - see oli täpselt õige maitsega.

    Ja anonüümsele - 5-10 min küpsetada, ca 200 C juures. Oleneb ahjust eelkõige ja hoolikalt peab peale passima, väga salakaval on - niipea kui pilgu kõrvale pöörad, kõrvetab end ära :P

    VastaKustuta
  4. Anonüümne12:50 PM

    Õunakastet saab praegugi poest osta.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud