Õunapommid

Mälestus lapsepõlvest. Neid õunapõmme on meie peres tehtud igavesti, see tähendab niikaua kui ma mäletan. Ja neid tegi ka mu ema kaksikõde, tema pani veel mõnikord õunapommile hernekommi peale enne kui need ahju küpsema pandi. Siis tulid ahjust kuumad õuna-hernekommipommid välja, need olid ohtlikud - hernekommid :)


Praegu on jälle kõikvõimalike õunaküpsetiste hooaeg ja see retsept sobib sügisesse väga kenasti.

Ema retseptivihikust, sulgudes minu meelevaldsed muudatused

1 pakk kohupiima, (200 gr lahja kohupiim, maitsestamata)
1 muna (ühe vaba kana muna, hea kui Peipsi ääres munetud Kuru külast ;) )
2 klaasi jahu (500 ml Loona speltapüül)
1 tl soodat (kasutan küpsetuspulbrit)
200 grammi võid (võid oli vaid 130 grammi, tainas tuli muredam, aga sai teha küll. Väheke vähem rasva on igati sobiv)
jahvatatud kaneel (u 1 tl)
suhkur (rafineerimata suhkrut u 3-4 spl)
Puhastatud õunakaheksandikud

Või sulatada, lasta natuke jahtuda. Sega kausis kohupiim munaga ning vala juurde või, sega läbi. Jahu sega küpsetuspulbriga ning sega kohupiimamassiga ühtlaseks pehmeks tainaks. Taignast vormi pall, tõsta see jahusele lauale ning rulli kettaks. Tainast ära väga õhukeseks rulli. Ketta peale puista kaneeli-suhkru segu, lõika see sektoriteks. Sektorid peaks olema ülemisest äärest umbes nii laiad, et õunasektorid sinna otsa peale sobivad. Asetagi ülemisse äärde õunaveerandikud või kaheksandikud ning keera taignalõik õuna ümber kokku.

'Kasta' õunapommid suhkru-kaneelisegusse ning pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi peale, suhkrune poole ülesse. Küpseta keskmises kuumuses helepruuniks, 200 C juures umbes 15-20 minutit. Vaata millal on kenasti helepruunid, võta välja ja lase jahtuda.

Kiusatus võib olla kohe maitsma hakata, aga soovitan olla ettevaatlik, õun on seest kuum :) Lapsepõlve õunapommid kuuluvad sinna koduste, lihtsate ja imeliste küpsetiste kategooriasse. Maitsvad kohe kui on natuke jahtunud kui ka järgmisel päeval.

Kommentaarid

  1. Selle retseptiga on midagi vist viltu, tegin nagu öeldud aga tainas sai nii vedel, et kuidagi ei jäänud õuna ümber ja kui jahu juurde panin, siis jälle sai liiga tihke ja mure.
    Ei tea kohe mis värk on...

    VastaKustuta
  2. ei tohiks vedel jääda. võib olla kui teha kohupiimapastast, et siis jääb vedel? muidu ikka et pakk kohupiima ja muna, sulatatud margariini pakk (200-250 gr) ja jahu juurde ning nii on seda tehtud.

    VastaKustuta
  3. Mitte midagi ei ole viltu =) Kusjuures ma panin jahu umbes 400 ml, sest kaks klaasi tundus mulle pigem nii palju, ja lasin taignal siis 20 minutit külmkapis taheneda.
    Väga maitsvad!

    VastaKustuta
  4. Tegin ka natuke aega tagasi hunniku õunapomme, ikka väga head on :) mõned pommid jätsin küpsetamata ning panin karpi ja sügavkülma, mõni hommik hea kiiresti kohvi kõrvale valmistada.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud