Kõrvitsakook karamellikattega

Hämmastav, et kunagi oli kõrvits peamiselt salatimaterjal ning meil kodus tehti väga head kõrvitsasalatit. Nüüd on kõrvits väga erinevalt kasutuses - siin blogiski leiab päris mitu retsepti. Selle versiooni kõrvitsakoogist tegin traditsioonilisele tädilaste jõulupeole.

Seda kooki on mõnus teha samm haaval, mitte korraga. Kõrvitsa küpsetasin paar päeva varem ning panin püree klaaspurgis külmkappi ootele. Üks purgitäis kõrvitsat ootabki veel, et mis sellega pihta hakkan. Koogi tegin valmis peole eelneval päeval. Karamellikaste sellel päeval, kui kook lauale läks.

Koogipõhi
90 gr nisujahu, kasutasin Loona talu nisupüüli
160 gr kaerajahu, Loona talu jällegi, neil see uus toode
150 gr võid, toasooja
2 spl pruuni suhkrut
näpuotsaga soola
1 muna

Suurde kaussi panna kaerajahu ja nisujahu ning näpuotsaga soola. Kuivainetele tõsta peale toasoe või ning näppida tainas saiapuru taoliseks. Lisada siis suhkur ja muna ning lauanoa abil tainast läbi lõigates ning lõpuks kätega kokku surudes tuua tainas palliks kokkku.
Lahtikäiva koogivormi (läbimõõt 26 cm) põhi kata küpsetuspaberiga ning tõsta taigen vormi. Suru ühtlaselt põhjale ja külgedele. Küljed tee suht kõrged. Koogivorm koos tainaga jahedasse nii pooleks tunniks või miks mitte ka kauemaks.

Kui koogi valmistamise aeg käes, siis eelkuumutada ahi 200 C peale. Kahvliga teha mõned torked põhja sisse ja kuskil 10 minutiga küpsetada koogipõhi õrnalt pruuniks.

Täidis
450-500 gr küpsetatud kõrvitsat*
300 gr pruuni suhkrut
5 muna
500 gr hapukoort
4 spl maisitärklist
2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl kardemoni
1 tl jahvatatud nelki

* Kõrvitsa küpsetamine (hea on kasutada nt muskaatkõrvitsat). Lõika kõrvits mõnusateks tükkideks, eemalda see liig pehme narmendav sisu, seemned ja pane nii et koor ülespoole jääb sügavamale ahjuplaadile kuhu vala vett, et põhi oleks kaetud. Pane ahjuplaat kõrvitsaga eelsoojendatud ahju temperatuuril kuskil 150 C ning küpseta kuni viljaliha on pehme. See võtab kuskil 1 tund aega ja 15 minutit rohkem, peab jälgima, millal kõrvits pehme on.

Kõrvitsalt eemalda koor ning pane viljaliha blenderisse või saumikserit kasutades püreesta ühtlaseks. Kasutasin ära ka ahjuplaadile jäänud vedeliku, lisasin selle püree hulka. Ema teadis rääkida, et kuskil telesaates olid kokandustegelased küpsenud kõrvitsa koort söönud. Pidavat väga hea asi olema. Proovisin ka, tõesti oli maitsev, nii natukene nosida. Kõrvitsapüree valada kuumalt klaaspurkidesse ning sulgeda purgid keeratava kaanega. Seda siis juhul kui rohkem kõrvitsat küpsetatud sai, 500 grammi püreed läheb vaja ühe koogi jaoks.

Löö kaussi lahti munad ja vahusta kergelt, lisa suhkur, vürtsid, tärklis ja hapukoor ning lõpuks ka jahtunud kõrvitsapüree. Vala kõrvitsasegu küpsenud koogipõhjale ning aseta vorm uuesti ahju. Kook peaks 190 C ahjus küpsema kuskil 45-55 minutit kuni sisu on ühtlaselt hüübinud. Kui pealt kipub kook väga pruuniks minema, siis kata vorm fooliumiga.

Võimalusel lase koogil avatud uksega ahjus jahtuda. Edasi jahuta veel täielikult külmkapis.

Soolakaramellikate
200 ml koort (35% vahukoor)
200 grammi pruuni suhkrut
100 grammi võid
paar näpuotsatäit soola

Väikeses potis sulata või, lisa sinna suhkur ja koor ning sega kõik ained ühtlaseks. Pane sekka ka sool. Puulusikaga segades keeda kastet tasasel tulel ja kui puulusikas poti peale risti panna, siis ei tohiks potisisu üle ääre keeda. Segama peaks vahetevahel ikka, et kindel olla, et põhjas kõik hästi. Kuskil 10 minutit keeta kuni kaste pakseneb. Kui kastme tegemisel kiire, siis jahuta karamellikastme nõu külmavee vannis. Viimane kord vahetasin külma vett päris mitu korda ja sain kiiresti paksu mõnusa kastme, mida oma natuke hukka läinud koogi peale määrida.

Serveerimiseks 400-600 ml koort (35% vahukoort) vahustatud paari teelusikatäie vaniljesuhkru ja paari supilusikatäie suhkuruga.

Määri ettevaatlikult jahtunud kaste jahtunud koogile. Kaunista meelepäraselt. Serveeri koogi kõrvale vahustatud koort.

Tegelikult läks see kook mul natuke nihu, küpsetamisel foolium vajus katte peale ning koogi välispind sai rikutud. Õetütar oli sama kooki jõuludeks teinud ja jagas minuga pilti ning tal oli soolakaramellikaste koogi peal. Mõtlesin, et väga hea mõte! Läksingi poodi vahukoore järele, et karamellikastmega oma kooki päästa.
Liisu kook - nii ilus!



Kommentaarid

Sirvijate lemmikud