Šokolaadipommid

... 6 pisut purjakil šokolaadipommi, mida saab juba varakult ette valmis teha. Õhtusöögil jääb vaid serveerimise rõõm.



100 ml likööri (kasutasin Baileys't)
200 gr valget šokolaadi

Šokolaadibiskviit
100 gr võid ja natuke rohkem vormide määrimiseks
50 gr tumedat šokolaadi
2 tl lahustuvat kohvi ning 1 spl keevat vett
1 tl vaniljeekstrakti
100 gr jahu
1 spl kakaod
1/4 tl söögisoodat
140 gr pruuni suhkrut
2 suurt muna
85 gr maitsestamata jogurtit

Šokolaadivaht
50 gr tumedat šokolaadi
1 suur muna
50 gr peensuhkrut
75 ml vahukoort

Pane ahi sooja 180 C ning määri võiga kuus kuumakindlat magustoidu vormi (creme brulee omad sobivad ideaalselt, maht 150 ml) ning pane põhja küpsetuspaberi ketas.

Biskviidi valmistamiseks sulata veevannil šokolaad ja või, lisa kohv ning vanilje. Lase jahtuda.  Teise kaussi sõelu jahu, kakao, sooda, sega läbi ning lisa juurde suhkur ja sega ühtlaseks.  Jogurt ja munad segada ühtlaseks seguks.  Nüüd lisa jahtunud šokolaadisegu ja munasegu kuivainetele ning sega, et poleks näha jahuklimpe -tükke. Jaga kuue vormi vahel ning küpseta ahju keskel u 30 minutit.

Kui valmis, siis lase vormis nii 10 minutit jahtuda ja siis kummuta resti peale lõplikult jahtuma.

Nüüd saab asuda šokolaadivahu tegemise juurde. Sulata veevannil šokolaad ja lase jahtuda.  Vahusta munavalge kuni tekib tihe vaht, siis lisa suhkur ja jätka vahustamist kuni tekib tihe läikiv vaht.  Ja siis saab jälle vispliotsi pesta, sest vahukoor tuleb ka vahustada.  Jahtunud šokolaadile tuleb sisse segada munakollane ning lisada vahukoor, lõpuks munavalgevaht seda ettevaatlikult sisse segades kuni ei jää enam ühtki valget triipu.  Jäta vaht külmkappi oma järge ootama.

Biskviidid peaks hambulise noaga pealt tasandama ning kas kaheks või kolmeks kihiks lõikama.  Vormid peaks olema juba puhtad ning need siis toidukilega vooderdada (varu peaks jätma, et vorm kilesse mässida).  Pane üks biskviidipõhi vormi tagasi, immuta likööriga ning määri kihtide vahele šokolaadivahtu. Kata koogid kilega ning pressi kergelt kokku. Pane koogid jahedasse vähemalt paariks tunniks või siis kuni kaheks päevaks.

Enne serveerimist sulata valge šokolaad.  Mähi vormid kilest lahti, keera koogid välja ning eemalda kile ja vala igale koogile šokolaadi.  Kaunista. Mina panin jõhvika.

Biskviidid võib isegi viis päeva varem valmis teha, siis mähi need kilesse ning säilita õhukindlas karbis ja jahedas.  Või siis sügavkülmuta kuni 6 nädalat varem.

Retsept Good Food 2012 detsembrikuu ajakirjast.


Kommentaarid

Sirvijate lemmikud