Porgandikook

Mõni aasta tagasi ei möödunud ühtegi Jõuluaega ilma porgandikoogita. Nüüd on jõulu ja aastavahetuse pidustused küll juba kõik läbi, aga talvisel ajal sobib see kook siiski väga hästi. Mõnusad vürtsid, korralik kogus köögivilja ja et liiga tervislik ei saaks siis toorjuustukreem hoiab asja tasakaalus. Nii et siis taasavastatud vana hea retsept.
150 gr võid
200 gr pruuni suhkrut
2 muna
175 gr peeneksriivitud porgandeid
1 apelsini riivitud koor
suur näpuotsatäis soola
1 tl jahvatatud kaneeli
1/2 tl riivitud muskaatpähklit
200 jahu
1 1/2 tl küpsetuspulbrit
115 gr rosinaid
50 gr hakitud kreeka pähkleid
2 spl piima
Säti ahi 190 C peale soojenema. Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga. Tegin kahekordse koguse (pool koju ja pool küla peale) siis oli parajalt ühe küpsetusplaadi jagu, ühe portsu tegemisel võiks koogivorm olla poole küpsetusplaadi suurune.
Vahusta või ja suhkur kohevaks heledaks vahuks. Edasi vahustades lisa ükshaaval munad ja siis lisada vahule juba ülejäänud koostisosad (jahu sõeluda ja segada kokku ülejäänud kuivainetega). Tõsta segu koogivormi ja küpsetada 25-30 minutit, tõsta kook ahjust välja ja lase jahtuda.
Kreemi jaoks
100 gr pehmet magedat võid
200 gr toorjuustu
100 gr tuhksuhkrut (sõelutud)
1 apelsinimahl
Hea kui või ja juust on mõlemad toatemperatuuril, siis segunevad paremini - sega, vahusta kokku või ja toorjuust ning alles siis lisa edasi vahustades tuhksuhkur ja apelsinimahl. Kes soovib, siis võib lisada ka natuke vaniljesuhkrut. Määrida kreem jahtunud koogile.
Kook on väga hea veel järgmisel ja ülejärgmisel päevalgi.

Kommentaarid

  1. mida siis täpsemalt seal kreemis peab esiteks kokku panema? või ja toorjuust või või ja suhkur? ma lugesin ainult algust, panin või ja toorjuustu kohe kokku ja kreem tõmbas tükki ;-(

    VastaKustuta
  2. toorjuust ja või segada vahustada kokku ja siis suhkur. variant on ka või alguses vahustada ja siis lisada toorjuust. või peab pehme olema muidu läheb jah tükki.

    VastaKustuta
  3. Eks ma pean siis veel proovima. Muideks, panin rosinate asemel kuivatatud jõhvikaid, sest rosinaid ei olnud ja väga hea tuli!

    VastaKustuta
  4. see jõhvikate idee mulle meeldib. peaks järgmine kord proovima

    VastaKustuta
  5. Ostsin ka siis oma elu esimese koogivormi ja tegin porgandikooki:)
    Ma seda piima ei osanud kuskile panna, ikka tuli välja. Soojana oli kook hea - külmana oli veel parem.

    VastaKustuta
  6. Täna proovin seda kooki jälle teha. Eelmine kord jäi kreem kuidagi vedel. Oli vist liiga suur ja mahlane apelsin =)

    VastaKustuta
  7. Tegin eile kreemi apelsinikoorega, väga mõnus tuli ja teelusikatäis vaniljesuhkrut ka. Ühes retseptis soovitati lisada teelusikatäis värsket riivitud ingverit. Järgmine kord proovin.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud