Ploomikook

Üks ploomikook - nii harva kui ploome niisama nosimisest üle jääb ja koogi tegemiseks kasutan. Ühe koogi sel sügisel tegin. Maitsed on lihtsad ja tegeminegi ei võtnud palju aega. Jõudsin hommikul enne tööle minekut ahju pista. Hiljem oli kontoris kohvipausi ajal hea üht kaasa võetud tükki nautida.

300 ml tatrajahu (heledat)
150 ml nisujahu
3 spl pruuni suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
natuke soola
175 grammi toasooja võid
1 muna

Ahi sooja 200C peale. Vooderda lahtikäiv koogivorm (26cm) küpsetuspaberiga.
Mõõda kaussi jahud, lisa ülejäänud kuivained ning toasooja või tükid. Sõrmedega pudenda võid ja kuivainetesegu tõstes segu riivsaia laadseks massiks. Lisa üks muna ning kas käega segades võta puru ühtlaseks tainapalliks kokku või lõika lauanoaga massi läbi kuni samuti moodustub taignapall. Suru tainas koogivormi põhjale ja külgedele. Tõsta vorm jahedasse.

400 ml hapukoort
4 muna
1 spl maisitärklist
5 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Löö kausis munad lahti ning lisa hapukoor ja kuivained. Sega läbi.

10-20 ploomi, olenevalt suurusest. Poolita ploomid ja eemalda kivid. Võta koogivorm jahedast ning lao ploomipoolikud lõigatud külg allapoole vastu tainapõhja vormi. Vala peale hapukoore segu ning tõsta ahju kuni 35-40 minutiks küpsema. Valmis kook on pealt helepruun ning hapukoore segu tardunud.

Lase vormis 5-10 minutit jahtuda, siis eemalda vorm ning lase puuplaadil vms jahtuda. Kui kook on jahtunud tõsta külmkappi, et see täielikult jahtuks ning siis serveeri. Võib ka leigelt kooki pakkuda, aga mulle meeldib kui tatrajahuga tehtud põhi täiesti jahtub ning kattemaitsed jõuavad ka natuke selgineda.


Kommentaarid

Sirvijate lemmikud