Rabarberi- ja apelsinimoos

Varsti on käes jaanipäev ning siis toimub igasuguseid imelisi asju nagu pärast jaanipäeva võib maa peale istuda, sest maa ei ole enam külm. Samuti arvavad normaalsed inimesed, et võib merre ujuma minna.  Kuigi vesi võib isegi külmem olla kui aprillis. Rabarberi kohta aga arvatakse hoopis, et siis see enam toiduks ei kõlba - on ka neid kes teavad, et rabarber on üleüldse kogu aeg mürgine. Rabarberivarred lähevad nüüd juba järjest puisemaks, hapu maitse muutub üha intensiivsemaks ja isegi talumatuks ja tahumatuks. Nii et on viimane aeg veel midagi mõistlikku rabarberiga ette võtta! Hoolsatel rabarberikasutajtel küll seda muret ei ole, sest kui varsi kogu aeg kasutada siis kasvavad uued noored. Kevadine rabarber on siiski parim.
Rabarber on meie aedade parim "pikendaja". Paljudes koduköökides on apelsini-rabarberimoos juba ammune tuttav nii nagu ka maasika-rabarberimoos. Mõni aasta tagasi avastasin, et vaarika-rabarberimoos on lihtsalt võrratu, täiesti ideaalne kombinatsioon. Rabarberit on kasutatud kui massi tekitajat, et lisades mitte nii väärtuslikku rabarberit väärtuslikemate marjade juurde saab moosi rohkem. Täna on minu jaoks ikka teema maitses, muudab muidu intensiivse vaarika või apelsini maitse mahedamaks kui ka annab juurde seda kerget mõnusat hapusust.
Teist aastat järjest teen rabarberi-apelsinimoosi ning nüüd tundus mõistlik retsept üles kirjutada. Eelmine aasta tahtsin proovida seda kunagist nõuka aja moosi, ajast kui apelsine nägi poes harva - need tsitruselised polnud kaugeltki mitte igapäeva toidukaup. Ja mulle lihtsalt meeldib vahetevahel röstsaiale apelsinimarmelaadi panna, tükike juustu ka peale.

1 kilo pestud, puhastatud, kooritud rabarberivarsi
4-5 apelsini (suuremaid apelsine vähem ja väiksemaid rohkem)
1 kilo suhkrut
1 pakk moosipaksendajat (30 grammi)

Pese voolava vee all apelsinid ning jäta nad kuuma vette seisma kuni tükeldad rabarberivarred. Tõsta rabarberitükid suurde potti. Apelsinid kuivatada ning koori köögiviljanoaga maha oranž koore osa. Lõika apelsinid pooleks ning pigista välja mahl, mis pane kohe rabarberi peale ning nüüd saab rabarberi ja apelsinimahla segu keema kuumutada. Koored haki peeneks ning lisa samuti potti. Lase segul keeda kuni rabarberitükid on täiesti pehmed ja lagunenud. Lisa suhkrur ja sinna eelnevalt segatud moosipaksendaja. Lase segul keema tõusta ja keeda kuni 10 minutit. Keetmisel ajal riisu vaht.

Purgid peavad olema eelnevalt ettevalmistatud, st steriliseeritud ja kaaned samuti puhtad ning kuivad. Tõsta valmis moos ettevaatlikult purkidesse, keera peale kaaned ning lase jahtuda. Tõsta jahtunud purgid pimedasse ja jahedasse hoiukohta.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud