Pasha ehk пасха

Ülestõusmispühad on just möödunud ning ma siis alles nüüd postitan pasha retsepti. Niimoodi juhtus seetõttu, et mu õepojad pidulauas pashat süües märkisid, et miks mul blogis seda retsepti pole. Olid otsinud aga ei miskit. Peab siis vea parandama ning see tuletas mulle meelde, miks see blogi üldse alguse sai - selleks et sõprade ja pereliikmetega retsepte jagada. Nii et järgmiseks aastaks on siis nüüd võtta või siis ka neile olemas, kes sel kevadel alles maikuu alguses Ülestõusmispühi peavad. 



Antud kogusest tuleb suure pastasõela jagu pashat. Meie pere kokkusaamise jaoks oli see igati selline paras suurus. Järgmisel päeval oli pasha veel parem, nii et sai tasapisi mekkida. Vajalik on siis läbi mõelda, et kuhu vormi pasha valad - spetsiaalne pashavorm, sõel, mõni jäätisekarp mille põhja korgitseriga augud vajutad jne. Ning siis ka tükk marlit, mille suurus oleks piisav, et nõu ära vooderdada ja veel ka üle pasha ulatuks. Või siis mõni juba õhemaks kulunud köögirätik, mis peaagu marli mõõdu välja annab. Vala riidetükk kuuma veega üle, et kindel olla, et sinna mingeid lõhnu pole külge jäänud. Ja siis üks sügavam taldrik või kauss, mille peale pashavormi jahedasse paned. Ja üks sirgem taldrik vormile peale panemiseks, millele raskuse sätid. 

Koostisained:
200 grammi võid
200 grammi valget šokolaadi
1 kg kohupiima, 5% maitsestamata kohupiim
250 grammi hapukoort, 20%line vähemalt
500 grammi kuldseid rosinaid, tumedaid väikseid rosinaid, aprikoositükke
100 grammi mandlilaaste
2 sidruni riivitud koor
2 spl vaniljesuhkrut
400 ml vahukoort, 35%list
6 spl peensuhkrut

Paksema põhjaga potis tasasel kuumusel sulata või ning kui see on sulanud tõsta pott tulelt ja vala sinna juurde tükkideks murtud šokolaad. Sega spaatli või puulusikaga kuni valge šokolaad on sulanud. Vahusta koor suhkrutega tugevaks vahuks. Riivi sidrunikoor. Kaalu ja haki kuivatatud puuviljad, kui kasutad suuremaid vilje nt aprikoose. Suuremas kausis mikserda kokku kohupiim ja hapukoor, lisa sinna sulatatud või- ja šokolaadisegu, sega läbi. Vala juurde veel kuivatatud puuviljad, mandlilaastud, riivitud sidrunikoor, sega kõik läbi ning lõpuks sega õrnalt juurde vahukoor.

Vala pashasegu ettevalmistatud vormi - sõel, mis on vooderdatud niiske marliga. Silu segu pealt ühtlaseks ning kata marliservadega (vaata, et narmaid vms kohupiimasegu peale ei jääks) ning kata see omakorda nõust väiksema siledama taldrikuga. Aseta nõu kausile või  sügavama taldriku peale ning aseta üleöö jahedasse nõrguma. Kausile võib külmkapis panna peale ka raskuse, mis segu ühtlaselt kokkupoole vajutaks. Vedelikku saab kausi alt juba pärast esimest tundi ära valama hakata.

Järgmisel päeval võta vormi pealt raskus, taldrik ja marli ära, säti peale serveerimisnõu -taldrik ja kummuta nõule. Kaunista meelepäraselt - värskete marjade, kuivatatud puuviljade, šokolaadi vms.





Kommentaarid

Sirvijate lemmikud