Tatra-jogurtikook

Päevad lähevad järjest pikemaks, hommikune linnulaul saavutab uusi rekordeid, rattureid on nädalavahetusel näha nii üksiti kui parvedena liikumas, spordiklubis kohtab selle aja kohta tavapäraselt rohkem inimesi. Pikaajalised trennisõltlased lohutavad teineteist kogenult, et varsti läheb kõik jälle rahulikuks, see tähendab, et inimeste hetkeline 'ma täna saan suveks vormi' otsus läheb varsti üle. Saadakse aru, et täna ei saa või siis ollakse rahul selle pingutusega, mis tehtud. Olen sattunud trennisõltlaste punti ja kuigi üle kümne aasta suhteliselt stabiilseid treeninguid ei ole mulle välja teeninud unistuste keha, siis on sealt saadud meeleolu, sõbrad ja ettevõtmised olnud igat pingutust väärt. Alustasin kõige sellega üle kaheteistkümne aasta tagasi, kui tervis oli käest ära ning järjekordne seljaoperatsioon oleks olnud teine võimalus. Valisin võimaluse treenida ja lihaseid tugevdada. Operatsioon on jäänud kaugesse minevikku...

Nüüd on tahtmine astme võrra edasi jõuda, trennipingutuste kõrvale otsustasin astuda lahingusse oma söömisharjumustega. Seltskond kohustab ja kunagi ei ole liiga hilja, eks? Nii et olen mõnes mõttes samasuguse olukorras nagu kevadised treeningutega alustajad. Keegi alles hiljuti kutsus mind tordikuningannaks ... ja täiesti õigustatult, olen pärinud oma perekonna traditsiooni näidata hoolimist ja armastust inimestele süüa tehes. Ja võin ilma liigselt hooplemata öelda, et olen hästi süüa teinud. Minu lemmikud on terviklikud toidud, ehedad toorained ja puhtad maitsed. Nüüd jätkan samamoodi, aga arvestades oma elutempot, koormust ja vajadusi ja jälle: tervist. 

Pärast pea kuu aega suhkruvaba elu ei ole koogiisu kuhugi kadunud ning siin on üks katsetus natuke teistsuguse koogi suunas. Meie peres seda tordiks ega koogikski kutsuda ei tohiks ... :) Aga otsustage ise. Praegu on kapis veel kooki järel, nii et kiiremad saavad maitsma tulla. Marjad hakkavad küll otsa saama ...

Vajalikud toiduained
Toortatar, nagu ikka kasutan Loona talu tatart, 270 grammi (u 1 1/2 kruusi)
Jahvatatud sarapuupähkleid 70 grammi
Jahvatatud mandleid 70 grammi
Ingverisiirupit 150 ml
Esko talu maitsestamata käsitööjogurtit 4%, 900 grammi
Vaniljekohupiimapasta, 2,5% 600 grammi
Vahukoor 175 ml
Rafineerimata suhkrut 1/4 kruusi, 54 grammi
Vanillisuhkrut 1 supilusikatäis
Želatiinipuru 40 grammi, 4 supilusikatäit
Piima 200 ml

Üks lahtikäiv 26 cm läbimõõduga tordivorm, põhja peale küpsetuspaber ja ääred vajadusel paberi või toidukilega kaetud. Ja vahukoore võib vabalt täidisest välja jätta ning panna rohkem jogurtit. Panin koore sisse, sest oli kappi jäänud lahtine pakk ühest korralikust tordiprojektist ning ma ei taha toitu halvaks lasta ega ära visata. Mis tähendab, et ma pean olema väga tähelepanelik millist toitu koju toon. Vahustatud koor andis täidisele ka natuke kreemisemat maitset ja konsistentsi. Aga mahejogurt on suurepärane ning sobib ideaalselt koogitäidiseks, arvan et teinekord saab ka ilma kooreta kenasti hakkama.
Rösti kuival pannil tatratangud kuni kergelt pruunikad, ole ettevaatlik, et liiga tumedaks ei läheks. Vala tatar kaussi ning lisa ingverisiirup (võib teha meega või mõne suhkrusiirupiga), sega läbi ja lisa jahvatatud pähkel ning jahvatatud mandlid. 26cm läbimõõduga vormi põhja panna küpsetuspaber ning külgedele toidukile. Mõõtekulbi põhja abiga tasanda tatrasegu koogivormi põhjale ühtlaseks, kulbi põhja vahetevahel niisutades veega, et segu kinni ei jääks. Pane koogivorm jahedasse kuni täidist valmistad.

Sega kokku jogurt, kohupiimakreem, vanilje ja suhkur, maitse kas on piisavalt magusust ja maitsesta vastavalt. Piim pane väiksesse potti, raputa piima peale želatiin ja jäta paisuma. Vahusta koor. Kui želatiin on paisunud, siis kuumuta tasasel tulel ning sega pidevalt sisu kuni želatiin sulab. Kuumust ei tohiks olla mitte rohkem kui u kehatemperatuurini st 37C. Vala sulanud želatiini-piimasegu jogurti-kohupiima segusse, sega läbi ja viimasena vala juurde vahustatud koor. Võta jahedast koogivorm ning vala jogurtisegu sinna sisse ja pane tagasi kappi tarretuma. Tarretuma peaks vähemalt 3-4 tundi või siis üleöö.

Serveerimisel kuhja kook üle värskete või külmutatud marjade või serveeri kõrvale maasikatoormoosi (v hea on sellega!). Tatrapõhi krõmpsub mõnusalt ja ingveri-tatramaitse annavad väga hea elamuse. Olen selle variandiga väga rahul, ei mingit küpsetamist ega liigset rasva. Ja koogi saab väga kiiresti valmis, jääb rohkem aega trenni jaoks või siis sõpradega koos olla, aega veeta, näiteks rohelist teed juues ;)

Toitained 100 grammi kohta
Energia (sh kiudained), kcal 195
Rasvad, g 8.93
Valgud, g 7.01
Süsivesikud, kokku, g 21.7
Kiudained, g 1.54
Küllastunud rasvhapped, g 3.8
Kolesterool, mg 18.2
Naatrium, mg 45.3
Kaltsium, mg 123
Raud, mg 0.635
Vitamiin A, RE 49.1
Vitamiin D, µg 0.035
Folaadid, µg 12
Vitamiin C, mg 0.75

Ilma vahukooreta on koogis rasva vähem ja valku rohkem (rohkem jogurtit)

Energia (sh kiudained), kcal 178
Rasvad, g 6.58
Valgud, g 7.24
Süsivesikud, kokku, g 22.5
Kiudained, g 1.6
Küllastunud rasvhapped, g 2.18
Kolesterool, mg 10.5
Naatrium, mg 46.9
Kaltsium, mg 130
Raud, mg 0.662
Vitamiin A, RE 25.9
Vitamiin D, µg 0.022
Folaadid, µg 12
Vitamiin C, mg 0.829

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud