Pikkpoiss


Olen õnnelik inimene, sest mul on palju lähedasi kellega jõulude ajal aega jagada. Üks tore traditsioon on meil tädilaste ehk nõbude jõulupidu. Meid on kokku 15, lisaks kaasad, lapsed ja ka lapselapsed. Õhtu on suminat ja laste möllu täis. Ja sellise õhtu juurde kuulub alati ka hea toit. Kasutan selles retseptis eestimaist rohuveise hakkliha.

3-4 tükeldatud paprikat (võib lõigata ka ribadeks)
2 tükeldatud sibulat (või viilutatud, et siis paprikaga ühtemoodi)
4-5 sl oliiviõli
300 g viilutatud peekonit
1 kg veisehakkliha
300 g seahakkliha
5 muna
soola ja pipart
ürte oma soovi järgi (punet, peterselli, tüümiani)
3 spl sinepit (Põltsamaa kange)
sinepi võib asendada 6 spl Worcestershire´i kastme ja 3 spl tomatipastaga päikese käes kuivatatud tomatitest


Ahi sooja 200 C pöördõhuga.

Ahjuplaadile panin paprika ja sibula, piserdasin õliga üle. Küpsetasin u 30 minutit ja siis võtsin ahjust välja jahtuma. Reguleerisin ahju 160 C-le.

Samal ajal võib vooderdada vormi peekoniribadega. Olen kasutanud selleks leivavormi, siit peaks tulema kaks vormitäit. Põhi ja küljed tuleb vooderdada nii et peekoniriba servad üksteist kataksid ja otsad pikalt üle vormi äärte ripuksid. Ülejäänud peekon tuleb hakkida. Viimati tehes jätsin peekoni osa üldse välja.

Segasin kokku hakklihad, peekonijäägid, küpsetatud köögiviljad, ürdid, sinepi või kastmed, munad ja maitseained. Igasuguste hakkliha segude puhul järgin ema õpetust, segu tahab läbi loopimist. Panen kausi seguga kraanikaussi, võtan peoga segu ja viskan tugeva jõuga kaussi tagasi, ikka sedasi, et terve köök hakkliha täis ei oleks ;) Soovitus: kui oled pahas tujus, sega kotleti taigen ja klohmi see korralikult läbi ja kõik osapooled võidavad!
Nüüd panen segu vormi ja katan üle serva jäänud peekoniribadega. Lõpuks katan fooliumiga ja asetan teise suuremasse ahjuvormi. Valan sinna u 2 cm jagu keevat vett ja lasen u 2 tundi ahjus küpseda.


Kuumalt serveerimseks võib jätta 15 minutiks seisma ja siis kummutada serveerimisvaagnale. Külmalt serveerimiseks tuleb lasta vormis ära jahtuda ja siis pikkpoiss fooliumisse keerata.


Viimati kasutasin vorme, millega küpsevad sisse õõnsused ja seal ma peekonit ei kasutanud. Lasin u 30 min seista, kummutasin alustele ja täitsin veisemaksa pasteediga ja tõstsin üksteise peale. Pealt kaunistasin värskete jõhvikate ja loorberilehtedega.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud