Ema piparkoogitainas
700 gr suhkrut pruunistada
lisada 300 gr keevat vett
sulata siirupis 750 gr margariini + 200 gr võid*
lisa maitseained vürtsid:
1/2 tl soola
3 tl jahvatatud nelki
3 tl jahvatatud kaneeli
3 tl sidruni ja või apelsini koort
1/2 tl jahvatatud ingverit
1/2 tl riivitud muskaatpähklit
1/2 tl jahvatatud kardemoni
lisada 7 spl hapukoort (1 pakk) ja
6 munakollast vahustadada 300 gr suhkruga ning lisada leigele segule
**2 kg jahule lisada 3 tl söögisoodat ja 2 tl küpsetuspulbrit
sega kokku vedelsegu ja kuivained.
Tainas peaks paar päeva enne küpsetamist seisma.
Glasuur
200 gr tuhksuhkrut ja üks vahustatud munavalge, noaotsaga sidrunhapet või siis 1 spl sidrunimahla. Värviks toore peedi-, porgandi- või arooniamahl.
Mikseris löö munavalge kergelt vahtu, lisa tuhksuhkur ning mikserda aeglasel kiirusel läbi. Kui oht tuhksuhkru pilve tekkimiseks on möödas vahusta segu kuni 5 minutit. Lisa siis hape või sidrunimahla (sidrunimahla lisamisel ja värviks mahla lisamisel ole ettevaatlik, et glasuur liiga vedelaks ei muutuks).
* Aja jooksul on tekkinud sellest tainast uuem versioon, kus kasutan rasvainena 750 grammi võid ja
** 2 kilo jahu olen jaotanud 1 kg keskmise jahvatusega nisujahu ja 1 kg nisujahu püüli.
Võiga tainas on palju muredam ning olen rullinud taina kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Ahi eelsooja 200 C peale ning küpsetan piparkooke u 5 minutit.
Maitseaineid võib julgelt topelt panna.
VastaKustuta