Budapesti rull

See retsept on siin blogis olnud juba üle kümne aasta. Tänavustel jõuludel tuli see küpsetis meelde ja tegingi uuesti. Kerge ja lihtne. Ainuke murekoht on koogi rulli saamine, aga kui hakata tegutsema otsustavalt ja ettevaatlikult, siis saab see õhuline ja rabe besee-pähklikoogiruut rulli keeratud. Nagu juuresolevatelt piltidelt näha on kook nii õhuline, et augud sees ja vahukoor näha. Kuulub kõik hea asja juurde. Aga täpsemalt siis täiendatud juhistest.





Imehea beseerull, ammune lemmik (juba 01.05.2006, kui esimene postitus).

Ahju temp 175C.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, määri paber võiga.

5 munavalget
3 dl rafineerimata suhkrut
150 gr hakitud pähkleid, (Olen ostnud metsapähkleid. Pähklid ahjus 200C juures kergelt röstinud, koored maha hõõrunud ja siis toidulõikuriga purustanud. Osa läheb päris peeneks puruks, osad pähklitükid jäävad suuremad. Nii ise röstites tuleb soodsam ja aega see palju ei võta.)
1 dl nisujahu, nüüd kasutan kasutan Loona talu speltapüüli
1-2 spl kakaod
35 gr mandlilaaste

Mõõda välja suhkur. Sega kokku hakitud pähklid, jahu ja kakao.

Vahusta munavalged vahuks, mis hakkab vormi hoidma, pehmete tippudeni. Lisa vähehaaval suhkur ja jätka kogu aeg vahustamist. Sega pähklid, jahu ja kakaopulber ettevaatlikult taigna hulka. Vala taigen ettevalmistatud küpsetuspaberile ahjuplaadile. Ja mis mina pea iga kord unustan - raputa peale mandlilaaste enne ahju panemist! Mul jõuab kook ikka paar minutit ahjus olla ja siis märkan ning kiiresti võtan plaadi välja, raputan laastud peale ning tagasi ahju. Hea et munavalgeid ei unusta! Küpseta 15-20 min ahjus.

Siis kui kook ahjus pane puuplaadile küpsetuspaber, puista peale natuke suhkrut.

Kui kook kergelt helepruun võta plaadiga ahjust välja ja keera koogiplaat ümber suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile. Võta alumine paber koogi küljest ettevaatlikult ära. Lase jahtuda.

Vahusta 4 dl vahukoort 1 spl vaniljesuhkruga. Määri vahustatud koor koogile, pane peale kas värskeid või külmutatud marju - vaarikaid, pampleid jms. Rulli kook ettevaatlikult kasutades toena alumist paberit kokku. Keera küpsetuspaber kergelt koogi ümber kokku ja aseta rull jahedasse. Mõne tunni pärast serveeri või järgmisel päevalgi. Kaua seista see kook ei taha ja kui kord välja võetud siis kaob kiiresti.

Kommentaarid

  1. Anonüümne10:51 PM

    Kas see "kook" peaks jääme pigem krõbe, nagu beseele omane või siiski selline biskviidisem?

    VastaKustuta
  2. Selle koogiga on natuke mässamist just rulli keeramisel, sest kook on väheke rabe. Aga kui kannatlikult seda teha on vaeva väärt. Pigem ütleks, et on rabedam, aga mitte päris besee moodi.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud