Suvine marjatort

Sain inspiratsiooni tordipildist, mida nägin eelmisel nädalal ühe päevalehe esikaanel. Ma ei mäleta enam, mis leht see oli, aga pilt oli nii ilus, et pidin järgi proovima. Samuti oli kahel kolleegil olnud puhkuse ajal sünnipäev ning tahtsin neile lilled kuidagi erilisemalt viia. Tulemus oli selline.





































Tordibiskviit
6 suurt toasooja muna, eralda munavalged kollastest
190 grammi suhkrut
90 grammi kõrgeima sordi nisujahu
60 grammi tärklist
1,5 tl küpsetuspulbrit

Ahi sooja 190 kraadi C peale. Lahtikäiva tordivormi (24 või 26 cm läbimõõduga) põhi kata küpsetuspaberiga ning määri vorm seest võiga. Kaalu valmis kuivained - jahu, tärklis ja sega hulka küpsetuspulber. Vahusta suuremas kausis munavalged, alguses nõrgal kiirusel löö munavalged kergelt vahtu ning siis aegamisi mikseri kiirust tõstes ja lisades suhkrut vahusta munavalged tugevaks läikivaks vahuks. Sega läbi munakollased ning vala need munavalge vahule. Mikserda läbi, aga kergelt, muidu on oht, et kogu vaht vajub kokku. Sõelu munavahule kuivained ja suure lusikaga ning rahulike alt üles liigutustega sega jahu munaga ühtlaseks massiks. Vala taigen ettevalmistatud vormi ja aseta see ahju kuskil 40 minutiks küpsema.

Proovi küpsust puutikuga, kui see tordipõhjast kuivalt välja tuleb, siis on valmis. Kummuta küpsenud tordipõhi puualusele, võta ümbert vorm ja lase jahtuda.

Immutamiseks
Umbes 200 ml lahjendatud mahlasiirupit või piima

Kohupiimakreem
600 grammi maitsestamata kohupiima (5%)
600 ml vahukoort
1,5 spl vaniljesuhkrut
6 spl suhkrut

Tordi vahele 
viilutatud maasikaid või muid marju - mustikaid, vaarikaid

Tordi kaunistamiseks
erinevaid marju - mureleid (jäta varred külge, aga lõika otsad siledaks), ilusaid sõstrakobaraid (jällegi varreotsad lõika ilusaks), maasikaid, vaarikaid, kultuurmustikaid

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks koos suhkrutega, lisa kohupiim ja vahusta kreem läbi.

Lõika tordipõhi kolmeks kihiks. Aseta alumine kiht tordialusele ja immuta valitud vedelikuga. Määri peale kolmandik kohupiimakreemi, kata see kiht marjatükkidega. Aseta marjadele teine tordikiht ning immuta ka see ja kata kohupiimakreemiga. Immuta kolmas tordikiht ja aseta immutatud pool allpool kõige peale. Määri tort pealt ja külgedelt kergelt kreemiga hoides ülemise kihi jaoks osa kreemi alles. Lase tordil jahedas üleöö seista. Võid ka esimesel päeval segada kokku 2/3 kreemist ja alles järgmisel päeval ülejäänud kolmandiku.

Valmista ette soovitud marjad. Vajadusel loputa jaheda veega ning lase köögirätikul kuivada. Kibuvitsaõied loputa rohke jaheda veega - nii saad lahti putukatest ja prahist, mis võib okste ja kroonlehtede vahel olla. Lõika okste otsad ja pane vette kuni hakkad lilli tordile panema.

Järgmisel päeval määri peale helde kogus kreemi. Kaunista marjadega, pane peale õied, kui on kullavärvi, siis raputa peale sedagi. Ja siis ongi aeg lilled üle anda! Need õied püsisid hea mitu tundi värskena, aga mingi hetk ikka närtsivad ... ilu on kaduv


Kommentaarid

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud