Süüria spinatisupp

Süüria spinatisupp tekitab oma väljanägemisega erinevaid emotsioone. Kellele meeldib roheline värv ja kelles see tekitab pigem kahtlust kas sellist asja üldse süüa kõlbab. Miks rohelist värvi toit pigem võõristust tekitab? On selleks siis brokoli, nuikapsas, salatid, kiivi ... rohelist värvi toitu ei ole vist tegelikult kuigi palju. Selles retseptis on lisatud erinevaid vürtse ning spinatit ei keedeta kaua, mõned minutid ning on lootust, et selle taime kasulik ka alles jääb. Mulle meeldis, olen seda serveerinud suitsukalaga (nt meriahven vms valge kala), kreeka pähklite või kanafilee tükikestega. 


1 spl oliiviõli
1 keskmine sibul, puhastatud ja tükeldatud
pool kruusi puhastatud ja tükeldatud sellerivarsi
paar küüslauguküünt, puhastatud ja hakitud
½ kruusi riisi
1,5 l kana või köögiviljapuljongit
loorberileht, mõni oks peterselli ja tüümiani
700 grammi spinatit (võib kasutada nii külmutatud kui ka värsket. Värske spinat jaheda veega loputatud)
veerand tl jahvatatud vürtsi
veerand tl jahvatatud nelki
½ tl jahvatatud kaneeli
½ tl jahvatatud muskaatpähklit
1 tl kuumal pannil kergelt röstitud koriandriseemneid, lase neil jahtuda ja purusta siis uhmris 
soola ja jahvatatud musta pipart
1 tl maisitärklist
500 ml kreeka jogurtit

kreeka pähkleid, veel üks küüslauguküüs, suitsukala vms

Vähemalt 3 liitrises potis kuumuta õli ning lisa sinna sibul ja seller. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni sibul muutub klaasjaks, umbes 4-5 minutit, lisa siis ka hakitud küüslauk ja natuke soola. Kuumuta veel minut ning nüüd vala juurde puljong, lisa riis ja loorberileht, tüümiani ning petersellivarred. Keeda kaanega kaetult tasasel tulel pool tundi.

Võta potist välja loorberileht, peterselli ja tüümianioksad. Sega sisse spinat, kata kaanega ning lase keema tõusta. Keeda 5 minutit, suppi vahetevahel segades. Spinat peaks oma erksa värvi selle aja jooksul alles hoidma. 

Püreesta supp kas kannmikseris või saumikseriga otse potis. Sega maisitärklis poole osaga jogurtist ning lisa segu supile. Kontrolli maitset lisades soola ja jahvatatud musta pipart. 

Võid purustada veel ühe väiksema küüslauguküüne ning segada selle teise osaga jogurtist. Sega see supile juurde. Serveeri hakitud kreeka pähklite, suitsukala või muu meelepärasega. 

Mulle on maitsenud see supp nii soojalt kui ka jahedalt. Eelmisel nädalal võtsin töö juurde karbis kaasa. Hea lihtne, ei olnud ka aega suppi soojendada ning sain lõunapausi kenasti kiiresti tehtud. Kolleegid küll vaatasid natuke kahtlustavalt. Sest ikka see värv, see värv :)

Ja nagu keegi Facebooki seinal kommenteeris, "Värvi üle ei vaielda" !!!

Värv aga kahjuks muutub, kui supp valmis teha, siis on mõnusalt värske roheline ja siis hakkab tumenema.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud