Panna cotta kirsikompotiga

Koguduses on tavaks pidada mõni päev enne jõule koguduse jõulupuud. Sellisel puhul on ekstra lühike jumalateenistus, soovitan neile, kes ei ole seni julgenud üle kirikuläve astuda. Hea leebe variant esimene kord proovimiseks. Ja seejärel liituda piduliste seltskonnaga ning minna kõrvalmajja üheskoos jõululõunat nautima.

Istutatakse pika laua taga, nauditakse pidulikku rooga, peetakse kõnesid, püütakse viktoriinis ellu jääda ning lauldakse jõululaule. Ega palju sellest istumisest ei teagi, sel korral olin lubanud magustoidu teha ja tahtsin hommikul veel vana-aastajooksu teatemaratonil osaleda.

Tiimikaaslased olid suuremeelsed ja lubasid mul hommikul esimesena startida, umbes samal ajal kui päike tõusis  - kell 9.30! 50 minutit jooksu, siis lõdvestusjooks autoni, koju pesema ja sealt edasi kirikusse, et magustoit serveerida. Seega oli vaja palju eelnevalt planeerida ning ära teha, et kõike jõuda. Kõigepealt oli vaja natukenegi jooksuvormi saada ...

Planeerisin siis jõulumagustoiduks panna cotta kirsikompoti, šokolaadilaastude ning piparkoogiga. Mõte oli, et see on lihtne teha, paljude pidusöökide seas ehk natuke kergem roog ning ei ole ka väga kulukas. Takerdusin siis probleemi juures, et kuidas neid magustoite pakkuda. Kogus oli 85 portsjonit ning nii palju ühesuguseid magustoidukausse mul pole. Ja sõpradega - teiste Kulbikeerutajatega mitme peale kokku ka ei ole. Tulin siis iseenda arvates lagedale geniaalse ideega: kasutan kirikuköögikappides olevaid vanu kohvitasse. Teadsin, et neid on seal sadu! Kirik, mis on üle sajandi vana ... mõelge kui palju seal on kohvi keedetud, kohvi pakutud ja kohvi joodud. Kõik need aastapäevad, koguduse jõulupuud, külaliste vastuvõtud ja nii edasi. Mõeldud tehtud ... ainult, et ei mõelnud lõpuni läbi ... tasside kapist välja võtmine, komplekteerimine, sest kindlasti oli vaja ka õiget alustassi loomulikult, nõude pesemine, alles mitu tundi hiljem panin magustoidu valmistamise päevaks pea 80 tassi suurde korvi valmis.





Läheb magustoidu tegemiseks vaja:
poolteist kruusi täispiima
3 teelusikatäit želatiinipulbrit
1/3 kruusi suhkrut
poolteist kruusi vahukoort
1 teelusikatäis vaniljesuhkrut
terake soola

Metallist potti vala piim ning raputa ühtlase kihina peale želatiin, jäta želatiin selliselt 5 minutiks paisuma või niikauaks kui piimakiht on mõnusalt kortsu tõmmanud. Tõsta pott pliidile ning keera alla mõõdukas kuumus, soojenda piim ettevaatlikult seda aeglaselt segades. Piim ei tohi keema minna ning kuumust võiks olla vaid niipalju, et želatiin sinna ära sulab. Želatiin sulab kehatemperatuuril nii et kui näpp piima sisse potti pista, siis seda ei saaks seal kauem kui mõned sekundid hoida. Sellest kuumusest täiesti piisab. 

Kui želatiin on sulanud, siis lisa suhkur ning sega kuni see on sulanud. Kui vaja, siis võid korraks veel kuumust poti alla panna, aga mul ei läinud vaja. Kindlasti ei tohi segu keema tõusta.

Nüüd võta pott pliidiplaadilt ja vispeldades lisa vahukoor, vanilje ja soolaterad. Vala segu mõõdukannu vms ja vala segu magustoidukaussidesse või tõsta kulbiga. Kui oli vaja 14 liitrit magustoitu tassidesse valada, siis kasutasin kannu. Tõsta kausikesed külmkappi, et piimamagustoit lõplikult tarretuks. 
200 grammi külmutatud kirsse
maitse järgi suhkrut
kaneelipulk, teelusikatäis nelgiteri, sama palju vürtsiteri
maitsesta vaniljega

Sulata külmutatud kirsid, kurna vedelik väiksesse potti ning lase marjamahlal keema tõusta, lisa vürtsid ja suhkur ning keeda siirupiks. 

Seekord kasutasin glögi valmistamiseks kasutatud vürtse. Glögi valmistamise järel pesin sõelal vürtsid puhtaks, kuivatasin köögipaberil ja lasin taldrikul pliidi ääres kuivada. Neid on jõulude ajal mitmel korral sarnaselt kasutatud. 

Pane siirupisse kirsid ning lase tasasel tulel keeda kuni segu tihke. Kui ei ole kannatust paksenemist oodata, siis võib segu sisse panna sobiva koguse moosisuhkrut või hoopiski želatiini.

Serveerimisel tõsta tarretunud panna cotta peale jahtunud kirsikompotti, puista sellele kvaliteetse tumeda šokolaadi laaste ja alustassile aseta piparkook. Ja nii 85 korda järjest ... kogused loomulikult on siis teised mitte nii:
6 liitrit piima
61 teelusikatäit želatiini
5,6 kruusi suhkrut
6 liitrit koort
6 spl vaniljesuhkrut

Hind portsu kohta jäi alla 50 sendi.

Kommentaarid

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud