Pelmeenid

Mulle pelmeenid kohe väga meeldivad aga kahjuks Tšehhi Vabariigis neist eriti lugu ei peeta ja poest osta ei saa. Olen kuulnud, et ühes vene toitude poes pidi ikka saama aga sealt osta on hirmus kallis. Püüdsin ise ka pelmeene teha, internetist leitud retseptide abil, aga mitte ei tulnud head. Õnneks on jälle tore see, et välismaal elades kohtab igasugu vahvaid inimesi, nende hulgas on ka näiteks üks vene rahvusest sõbranna Kasahhist ja teine Ukrainast. Nende lahkel juhendamisel tegimegi ükspäev pelmeene ja kirjutan retsepti siia ka, sest see on lihtsalt uskumatult lihtne ja hea ;-)

Taigen:
1 muna
2 klaasi (200 ml) vett
1 spl soola
1 kg jahu (umbestäpselt, pead tunnetama millal aitab ;-))

Lisa muna ja soolane vesi jahu hulka ja sega ning sõtku kuni taigen on üsna tihke ja ei jää enam käte külge kinni. Pane taigen kilekotti ja jäta kõrvale vähemalt 30 min aga võib ka kauem.

Täidis:
1 kg hakkliha, parim on veise ja sealiha segu. Ainult veiseliha ei ole piisavalt rasvane ja pelmeenid ei jää nii head. Natuke siga võiks ikka olla või siis ainult siga.
6 hakitud sibulat, või nii palju kui meeldib, rohkem on parem. Parim on sibul läbi hakkliha masina ajada, et ei jääks liiga suuri tükke no või siis väga peeneks hakkida.
soola ja pipart
Sega need kõik kokku.

Tee taignast piklik vorstike, lõika vorstist lõigud ja rulli lõigud taigna laual õhukeseks lapikuks. Pane täidis sisse ja kinnita pelmeenid sõrmedega, kõigepealt poolkuu kujuliseks ja siis võta kahest nurgast kinni ja keera need kokku, pelmeenid jäävad ümmargused (panen pildi ka, et paremini aru saaks)


Keetmiseks lase suures potis vesi keema ja pane osa pelmeene sisse, keeda 6-7 min, kuni pelmeenid tõusevad pinnale ja vesi hakkab jälle keema. Korja küpsed pelmeenid välja ja pane uued sisse. Kui panna liiga palju pelmeene korraga, siis läheb vesi jahuseks ja pelmeenid lagunevad ja olukorraga on raske toime tulla. Küpsed pelmeenid on hea segada natukese sulavõiga, siis nad ei hakka kokku ja hoida soojas kuni serveerimiseni.
Söö koos värske salati, hapukoore, või, äädika või ketšupiga. Nii nagu endale meeldib.
Kui juhtus, et keetsid liiga palju pelmeene ja kõike ei söödud ära, siis on need väga head järgmisel päeval ahjus üle küpsetades või pannil praadides.
Ja veel, mõtekas on teha pelmeene rohkem ja siis külmutada, külmutamiseks lao pelmeenid kõige pealt mõnele plaadile, külmuta ja alles siis pane kottidesse või karpidesse. Muidu hakkavad nad üksteise külge ja sa ei saa neid enam iialgi lahti.
Head isu!

Kommentaarid

  1. Proovisin järele. See oli minu esimene pelmeenitegu. Endal õnnestus taignasse umbes 600 grammi jahu lisada. No ei jaksanud sõtkuda seda enam =). Kallis abikaasa ka aitas. Ei kujuta ette, mis oleks saanud kui veel 400 grammi jahu oleksin pannud. Päris supilusikatäit soola ka ei lisanud. Tagantjärgi võin öelda, et oleksin võinud julgemini täidist ja ka tainast maitsestada. Kui tainas on vorstikeseks rullitud siis ei maksa väga palju seibe ette lõigata - kuivavad üsna kiiresti rabedaks. Seda ka, et kui külmutamiseks pelmeene alusele laduda, siis peaks küpsetuspaberi näiteks alla panema ja jahuga ei maksa koonerdada. Meie ladusime pelmeenid kihiti ja küpsetuspaberi panime vahele. Alumisele kihile paberit alla ei pannud ja päris raske oli järgmisel päeval neid aluse küljest lahti saada. Umbes 100 pelmeeni saime selle teoga. Päris maitsvad ja tõesti kerge teha. Aga tegijaid peab kindlasti rohkem olema kui üks :) Aitäh, Daily, retsepti eest!

    VastaKustuta
  2. Samunegi jaa - jahu/vee suhe pole päris hästi see, mis kirjas. Mul läks kilogrammi jahu kohta 1,5klaasi vett, aga oleks veel võinud panna, sest taigen tuli vägaväga sitke & raskesti rullitav, mistõttu tegin pelmeenid lihapiruka vormiga, et taigen ja sisu rutem otsa saaks.

    VastaKustuta
  3. Ma ütleks ka, et pigem 2 klaasi vett, sõltub jahu sordist ja kvaliteedist.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud