Rukki-mustikakook lagritsasiirupiga

On olemas tavaline ja tavaliseks saab see millega harjutakse. Kui paljude maitsetega oleme nüüd harjunud sellest ajast peale kui M/S Georg Ots ei ole enam ainuke laev, mis üle Läänemere Eesti ja Soome vahet sõidab. Kõik need uued maitsed, mis eksootilistest riikidest meie poodidesse jõuavad. Ja ikka öeldakse, et söö seda mis sinust 50 kilomeetri raadiuses kasvab. Tegelikult seda kohalikku toitu ma ju eelistangi. Selles koogis on koos võib olla natuke harjumatu kombinatsioon rukkijahu ja mustikatega. Leian, et toiduvalmistamisel kasutades lisaks nisujahule veel teisi jahusid vaid rikastab meie söögilauda ja maitsemeeli.

Retsepti jagas Karlovas asetseva "Anna Edasi" kohviku perenaine ühes saates. Olen seda kooki aastaid teinud, siin on minu kiiksudega variant. Ja see mis kõige kõige peal on tegi sellest kodusest metsa ja maalähedasest koogist Põhjamaise gurmeeküpsetise. 

Pane ahi sooja 200 kraadi C peale. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga.

Põhi:
400 grammi toasooja võid
170 grammi suhkrut
250 grammi rukkijahu ja 150 grammi nisujahu (kasutasin Loona talu jahusid)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola

Vahusta toasoe või, lisa suhkur ja jätka vahustamist. Sega kuivained, lisa need vahule ja sega kõik läbi. Märja käega aja tainas plaadile pandud küpsetuspaberil ühtlaselt laiali. Kätt peab mõned korrad veel märjaks tegema, sest rukkijahu kleepub väga hästi käe külge.

Täidis:
600 grammi metsamustikaid (või 450 mustikaid ja 150 pohli)

Raputa põhjale mustikad.

Kate:
130 grammi võid
180 grammi rukkijahu ja 80 grammi nisujahu
65 grammi suhkrut
65 grammi pruuni suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola

Sega kuivained omavahel läbi, lisa ülejäänud ained ning näpi kõik purulaadseks massiks, raputa see ühtlaselt mustikatele.

Küpseta kooki umbes 1 tund kuni kook on helepruun. Tõsta kook ahjust välja. Lase koogil plaadi peal nii veerandtundi jahtuda, siis libista see puidust plaadile lõplikult jahtuma. Lõika jahtunud kook sobivateks tükkideks ja serveeri toatemperatuuril.

Serveerimisel tõsta koogitükile pehmeks vahuks vahustatud vahukoort (lisasin väheke tuhksuhkrut). Peale nirista magusat lagritsasiirupit. Ausalt, see maitsekombinatsioon oli hea ja maitsev üllatus. Lagritsasiirupit piimatoodetega kasutada soovitas mulle Manuela. Väga hea leid!

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud