Ajvar

Midagi vahelduseks ka Serbia köögist. Tegelikult peaks selle retsepti andma sügisel, siis on ajvari tegemise aeg aga praegu on mul aega ja kirjutan selle siis ette üles.
Koguseid on raske anda. Ajvarit tehakse tunde järgi. Aga üritan midagi.
Protsess on aga järgmine:
Vaja läheb
5 suurt suurt punast paprikat, kõige paremad on väidetavalt need sarve kujulised, mis septembris valmis saavad, neil on palju viljaliha ja koor tuleb kergelt ära.
1 keskmine baklazaan
5 spl värskelt purustatud küüslauku
 1/4 kruusi päevalilleõli
1 spl valge veini äädikat
1 tl soola, kui vaja siis rohkem.
Võib lisada veel tšillipipart kui see maitseb.

Tegemine:
Paprikad ja baklazaan, (soovi korral ka tšilli) röstida lahtisel tulel kuni koor muutub mustaks. Röstitud kraam panna kaane alla, köögiviljad jahtuvad ja koor läheb lahti. Siis tuleb koor lahti tõmmata ja täiesti ära koorida, samuti eemaldada seemned. Koor ja seemned annavad kibedat maitset ja ühe hea ajvari tegemiseks on vaja hoolikas olla.
Siis hakitakse köögiviljad peeneks või purustatakse köögikombainis ja pannakse suurde potti hauduma. Kui segu on juba kuum, lisatakse päevalille õli ja küüslaugud. Õli seob vedelikku ja aitab konserveerimisel. Sedasi hautatakse mitu tundi. Lõpu poole lisada soola ja valge veini äädikat.
Kui segu on valmis, siis pannakse puhastesse, steriliseeritud purkidesse ja suletakse kohe.
Võin ette ära öelda, et töö on raske ja vaevanõudev aga tulemus väga maitsev.
Süüakse kas leiva peale määrituna või liha kõrvale salatiks. Feta juust sobib hästi koos ajvariga.
5 kg ajvari tegemiseks läheb vaja 70 kg paprikat ;-)
Siit tuleb pilt ka.



PS Ajvar otsetõlkes tähendab tegelikult kaaviari. See on siis selline isetehtud, kodune kaaviar, sama hea ka, ausõna ;-)

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud